TECH

”Äggformad” polisrobot ska patrullera t-banan i New York

En äggformad robot fotograferad snett underifrån.
Ny sheriff i stan. Den femhjulade polisroboten K5 börjar snart övervaka Times Squares tunnelbanestation nattetid.

Den är mer lik R2-D2 än Robocop – men är utrustad med en stor arsenal av kameror och sensorer. Möt Knightscope K5, som ska hålla ögonen på buset i New York.

Publicerad

Borgmästare Eric Adams firar av ett bländvitt stomatol-leende. Bredvid honom: Det senaste tillskottet i New Yorks poliskår.

Platsen är Times Squares tunnelbanestation, och New Yorks makthavare har precis kickat ett igång ett pilotprogram där en 180 kilo tung autonom robot på hjul ska patrullera t-banan under två månader.

Bestyckad med flera kameror, sonar och radar

Det är inte det första övervakningsjobbet som Knightscope K5 haft – roboten har tidigare rullat i köpcentrum i USA, samt under en tid använts för att köra bort hemlösa i San Francisco.

Den vita äggformade roboten är cirka 1,5 meter hög och saknar armar, men kompenserar för det med ett stort utbud av sensorer under huven. K5 har inte mindre än fyra kameror – bland annat en med 360 graders synvinkel, och en värmekamera. Förutom det finns gps, sonar, ljusradar, 16 mikrofoner och ett högtalarsystem ombord – det senare för att kunna spela upp både direktsända och förinspelade meddelanden.

En man står vid ett talarpodium under en presskonferens i New Yorks tunnelbana.
New Yorks borgmästare Eric Adams, vid talarpodiet, hoppas att K5 ska kunna öka säkerheten – samtidigt som stadens poliskår kan kapa kostnaderna.

Halvtid för 5g – och nu börjar det bli intressant på riktigt

K5 är uppkopplad, men det än så länge är oklart om roboten kommer att skicka en videoström i realtid till polisen, eller om den enbart samlar in och lagrar material som sedan kan granskas i efterhand vid misstänkt brott.

Integritetsexpert varnar: ”Soptunna på hjul”

Uppsättningen av kameror har väckt frågor om personlig integritet, men enligt New York-polisen kommer roboten inte att använda ansiktsigenkännings-teknik. Detta skulle dock kunna implementeras i efterhand, varnar Albert Fox Cahn, chef för integritetsskyddsgruppen Surveillance Technology Oversight Project. I en New York Times-intervju liknar Cahn roboten vid en ”soptunna på hjul”.

Nu startar en två veckors inlärningsperiod där Knightscope K5 ska kartlägga delar av Times Square. När roboten tas i drift kommer K5 att patrullera tunnelbanan mellan midnatt och klockan 06:00. Roboten kommer dock inte vara ensam, utan har sällskap av en mänsklig partner.

Elsäkerhetsverket reagerar: ny regelmiss hos Easee

Försöket med Knightscope K5 är en pusselbit i en större satsning på ny teknik, och i synnerhet robotar, som understöd åt polisen i New York. Borgmästare Eric Adams har tidigare meddelat att staden ska köpa två exemplar av robothunden Digidog till en kostnad av 75 000 dollar per enhet.

Kostnad: 9 dollar per timme

Digidog är en anpassad version av Hyundai-ägda Boston Dynamics robot Spot. Beskedet från Adams fick många att höja på ögonbrynen eftersom ett tidigare avtal med Boston Dynamics avslutades i förtid efter hård kritik mot projektet.

En förklaring till kovändningen kan vara att besparingsmöjligheter väger tungt. Eric Adams har nyligen aviserat sparkrav som innebär att flera av stadens verksamheter behöver minska kostnaderna med 15 procent. Att hyra Knightscope K5 i två månader kostar New York-polisen 9 dollar per timme, konstaterar borgmästaren.

– Det ligger under minimilön. Roboten behöver heller inte ta några pauser för toalettbesök eller för att äta, sa Adams under en presskonferens nyligen.