Hållbar industri

Roboten som används för att köra bort hemlösa

SPCA:s väktarrobot har dekorerats med söta djur. Foto: Knightscope
SPCA:s väktarrobot har dekorerats med söta djur. Foto: Knightscope

En robot har använts för att avhysa hemlösa människor. Den kontroversiella metoden väcker vrede i sociala medier.

Publicerad

En djurrättsorganisation använde robotar för att köra bort hemlösa människor. SPCA – Society for the prevention of cruelty to animals – i San Francisco anser att deras personal utsätts för trakasserier. Flera medarbetare ska ha klagat på att de fått skador på sina bilar.

- Vi har haft inbrott och både tillhörigheter och kontanter stals. Vi har säkerhetsvakter men vårt område är stort och de kan bara vara på en plats åt gången, säger Krista Maloney, talesperson för SPCA, till sajten Techcrunch.

För att få bukt med det – och för att förhindra att hemlösa människor slog upp tält på organisationens mark – anlitade SPCA säkerhetsföretaget Knightscope. De tillverkar robotar som kunderna får smycka med sina egna logotyper. SPCA valde att dekorera sin robot med söta djur. Den användes sedan för att larma mänsklig personal som kunde avhysa de hemlösa.

Nu har San Francisco tvingat SPCA att ta sin robotväktare ur drift. Som Ny Teknik berättade häromdagen har staden lagstiftat om hur och var gaturobotar får framföras.

SPCA arbetar dock för att få tillstånd att använda sin Knightscope-robot. Dels för att, hävdar de, brottsligheten minskade med den i tjänst, dels för att den är nästan tre gånger billigare än kostnaden för att anlita en mänsklig väktare.

Djurrättsorganisationens metoder har väckt vrede i sociala medier. ”Det är nedslående att SPCA visar en sådan brist på empati för våra hemlösa grannar”, skriver National law center on homelessness and poverty på Twitter. ”Kapitalism”, noterar journalisten Ben Norton, ”är att istället för att bygga hem åt hemlösa så används stora summor pengar för att bygga robotar som hindrar hemlösa att bygga sina egna hem”.