RYMDEN

Med nytt vattensystem gör sig Spacex redo för nästa uppskjutning

Ett nytt test genomfördes den 6 augusti.
Ett nytt test genomfördes den 6 augusti.

Inför nästa uppskjutning har rymdfartsbolaget Spacex genomfört ett markbundet test av nya raketen Super Heavy Booster 9. Raketen klarade prövningen, men en del frågetecken återstår att räta ut.

Publicerad

I ett så kallat ”static fire”-test tändes de 33 Booster 9-motorerna och ett nytt vattensystem skyddade uppskjutningsrampen. Vattensystemet består av en perforerad stålplatta där strålar av vatten skjuts upp för att kompensera för den värme och akustiska energi de 33 motorerna ger upphov till.

Systemet är av stor betydelse eftersom uppskjutningen med rymdfarkosten Starship den 20 april i år orsakade en enorm krater, skadade uppskjutningstornets raketfäste och material från uppskjutningen spreds över en större yta än någon förutsett.

Under testet den 6 augusti tändes samtliga motorer, men fyra av dem slocknade snabbare än planerat. Testet pågick dessutom inte i fem sekunder som avsett, utan stannade efter 2,74 sekunder. Det skriver Ars Technica.

Efter uppskjutningen den 20 april inledde den federala luftfartsmyndigheten FAA en olycksutredning. Det nya testet är ett steg på vägen mot att få FAA att utfärda en ny uppskjutningslicens.