RYMDEN

Sveriges nya astronaut: ”Det är fortfarande ganska overkligt”

Marcus Wandt.

Marcus Wandt kan få åka till rymden redan i år. ”Helt otroligt snabbt. Det är många som säger att det är någon form av rekord, och det är ju kul”.

Publicerad Senast uppdaterad

FAKTA

Kort om uppdraget

Uppdraget går under två namn. Utöver Ax-3 för att visa att den tredje flygningen för Axiom Space kallas det även Muninn inom Esa. Vistelsen på ISS kompletterar Huginn som är namnet på det uppdrag där den danska astronauten Andreas Mogesen ska tillbringa sex månader på rymdstationen från och med augusti.

Huvudsyftet är att diverse vetenskapliga experiment men aktiviteter för att öka intresset för rymd, teknik och vetenskap hos unga kommer också genomföras.

Dags för den tredje svensken i rymden, Marcus Wandt följer i Christer Fuglesangs och Jessica Meirs fotspår. Under en presskonferens på fredagen presenterades fler detaljer om den stundande rymdresan. Ny Teknik fick prata med Sveriges nya astronaut tidigare under dagen.

– Förvånad är jag hela tiden, men jag har vant mig vid det tillståndet nu. Det är fortfarande ganska overkligt egentligen, även fast träningen är väldigt konkret och hands on. Här är rymddräkten, här kliver vi in, här ska jag sitta och det här är mina uppgifter. Det är väldigt konkret, men kommer inte att vara verkligt förrän jag är där, säger han. 

Uppgifter om att Sverige snart ska ha en ny astronaut i rymden har varit publika ett tag. Men vem det har rört sig om, och exakt när resan blir av och vad den utvalde ska få göra har varit hemligt.

– Att det blivit helt fastställt har jag inte vetat så länge. Men jag påbörjade träningen för ett par månader sedan för att hinna med tidschemat helt enkelt. Det var bara att börja, säger Marcus Wandt. 

Marcus Wandt valdes ut som reservastronaut av Esa i november 2022 och trodde inte att det skulle bli någon flygning inom de närmsta åren. Men 18 april skrev Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen en avsiktsförklaring med Esa och rymdbolaget Axiom Space om att få upp en svensk i rymden.

– Helt otroligt snabbt. Det är många som säger att det är någon form av rekord. I november var jag bara glad över att tillhöra astronautklassen och att det fanns någon sorts möjlighet på lång sikt. Men Sverige imponerar på mig i handlingskraft genom förmågan av att samarbeta mellan myndigheter, industri och institut, säger Marcus Wandt.

Del av den europeiska astronautkåren 

Exakt när flygningen kommer att ske och med vilken besättning är inte helt klart enligt Rymdstyrelsen. Men målsättningen är att Marcus Wandt ska lämna planeten inom 2023 eller under första halvan av 2024. Det tänkta uppdraget är Ax-3, även kallat Muninn på Esa.

Ax-3 är den tredje flygningen för Axiom Space och kan enligt Nasa som tidigast bli av i november 2023. Resan till den internationella rymdstationen ISS görs i en Spacex Dragon-farkost som skjuts upp av en Falcon-9 raket. Att utvecklingen går mot alltmer samarbeten mellan statliga organ och privata aktörer tror Marcus Wandt är en styrka.

Marcus Wandt.
Rymdfarkosten Dragon dockad.

– Spacex bygger och skickar upp rymdraketer som ingen annan har gjort förut, Axiom Space ser till att utbildningspaketet fungerar. Men sedan är det ju Nasa också som varit och tagit fram den här utvecklingen, och nu har då alltså Esa sett att det här är effektivt. Sverige visar nu också på ett effektivt samarbete här, säger han.

Marcus Wandt blir i och med denna resa också historisk som den första europeiska projektastronauten. Han är då officiellt en del av den europeiska astronautkåren.

– Allt känns ganska nytt för många inblandade. Det märker jag på Esa när jag gör träningen där nere nu också, de känner sig för lite. Men den lösningsorienterade attityden och den positiva inställning som varit där nere är jag otroligt tacksam för. Jag är den enda eleven som sitter där på astronautcentret i Tyskland och de känner sig för hela tiden vad jag kan sedan tidigare. Jag har till exempel med mig väldigt mycket från testpilottiden på Saab, säger han.

Utbildas för att genomföra olika forskningsarbeten

FAKTA

De finansierar flygningen

Det är flera svenska aktörer som är med och finansierar flygningen genom ett utökat svenskt bidrag till Esa. Från myndighetshåll är det Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen och Försvaret. Sedan bidrar även det statligt ägda Swedish Space Corporation samt de privata aktörerna Saab och Wallenbergstiftelsens förvaltningsbolag FAM.

Under maj månad har Rymdstyrelsen haft en utlysning efter svensk forskning som Marcus Wandt ska kunna genomföra i rymden. Han kommer även att delta i de kontinuerliga forskningsprojekt som drivs på rymdstationen.

– Jag utbildas på fler projekt än vad jag kommer att genomföra. En del av det som planeras är till exempel att styra robotar från rymden för att framöver kunna styra robotar på månen och Mars när man ligger i omlopp. Sedan är det en del forskning kring hur vätskor rör sig utan gravitation för att kunna titta på vilka krafter som verkar i vätskan. När jag sover kommer jag också ha sensorer på mig som ska analysera min hjärnaktivitet under sömnen. Jag tror jag har tio till femton forskningsprojekt jag ska jobba med, säger han.

Målet är ett uppdrag på 14 dagar. Under tiden på ISS ska Marcus Wandt helt kunna fokusera på svensk och europeisk forskning. Utbildningen på marken ger enligt Marcus Wandt inte många minuter över, och även på rymdstationen kommer det vara fullt upp.

– Man har post-sleep activities och pre-sleep activites som är tid som man kan använda lite som man vill. Men om jag förstår det rätt blir det ofta att förbereda vad man ska göra dagen efter. Man har ett verktyg med en tidslinje, en linje över ett schema som hela tiden rör sig och visar nutiden. Det de säger är att ”antingen så jagar man linjen eller så jagar linjen dig”, säger Marcus Wandt.

På ett sätt går du om karriärastronauterna som valdes ut av Esa i november, hur påverkar det gruppen? 

– Man kan ju se det lite så, men man kan också se det som att de utbildas för en lång karriär som astronauter för att vara beredda för vilket uppdrag som helst. Visst, tidsmässigt blir det lite udda på det sättet men alla är positiva. Vi är klasskompisar, även om vi sitter i olika klassrum nu när vi utbildas. Men det är ett nytt spår, ett nytt koncept med den första projektastronauten, säger Marcus Wandt.

Vad ser du fram emot mest med resan?

– Om jag tvingas välja ut en grej är det nog att helt avslappnat sväva ner i kupolen till fönstren ner mot jorden. Titta ut mot jorden, mot sidan och se rymden, atmosfären och skimret och absorbera allt och reflektera. Bara vara där en liten stund, säger Marcus Wandt. 

Fakta

Kort om Marcus Wandt

  • Född 1980

  • Civilingenjörsexamen i elektroteknik från Chalmers 2007

  • Första person att flyga Gripen E

  • Stridspilot och chefstestpilot hos Saab

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.