FARKOST

Förödelse efter Spacex uppskjutning jätteraketen Starship

Space X Starship under uppskjutning.
Space X Starship sköts upp i Texas i torsdags.

Förra veckans uppskjutning av Space X gigantiska raket Starship må ha slutat i en krasch men beskrivs som lyckad. Däremot kan kalaset komma att bli dyrare än man trott då avfyrningen orsakat stor skada på uppskjutningsplatsen i Texas.

Publicerad

Under uppskjutningen syns hur skräp slungas i väg flera hundra meter över Mexikanska golfen.

Att reparera skadorna efter torsdagens provfärd väntas ta månader, vilket potentiellt försenar ytterligare uppskjutningsförsök och bromsar utvecklingen av en raket som USA:s rymdmyndighet Nasa planerar att använda till sina kommande månfärder.

Inför uppskjutningen sade Space X-chefen Elon Musk att bara att få upp Starship i luften utan att förstöra dess ramp skulle räknas som lyckat.

Läs mer: Testet av världens största raket slutade i eldboll

Bilder från uppskjutningsplatsen visar det gigantiska uppskjutningstornet som fortfarande står medan raketfästet är skadat men fortfarande intakt.

Under den ligger dock en enorm krater.

Olivier de Weck, professor i astronautik och teknik vid MIT, säger till AFP att radien för skräpet förmodligen var större än någon väntat sig.

– De största skadorna på avfyrningsrampen är under den, där lågorna slår mot marken, säger han och tillägget att reparationer kommer att ta flera månader.

de Weck säger att Starships uppskjutningsplats saknar ett vattensystem som används för att kyla ner platsen samt absorbera stötar och ljudvågor.