RYMDEN

Kina ska använda två raketer för att landa på månen

Månen

Planen är att skicka två raketer mot månen 2030. Den ena ska ta med sig månlandare, den andra frakta taikonauterna.

Publicerad

Kina tar alltmer plats ute i rymden med närvaro på både månen och Mars. Ett av landets kommande projekt är att landa en bemannad rymdfarkost på månen. Målet är att ha kinesiska astronauter, taikonauter, på himlakroppen till 2030.

Ett problem som Kina däremot har är bristen på en riktigt stor rymdraket. Nasa har Space Launch System och Spacex har Falcon Heavy, men Kina har ingen motsvarighet. För att ändå klara av något så krävande som en månlandning ska de skicka upp månlandare och taikonauter med två separata raketer.

Tanken är att taikonauternas rymdfarkost ska möta upp månlandaren i omlopp runt månen och efter dockning byta farkost. Efter det ska landaren ta sig till månen och låta rymdfararna samla in prover och genomföra diverse forskningsuppdrag. Sedan transporteras taikonauterna till omlopp där de får byta farkost igen innan de återvänder till jorden.

Nya raketer på gång 

Den nya rymdkapplöpningen har blivit allt mer intensiv under de senaste åren och både Kina och USA siktar på månlandningar inom en snar framtid. Nasa har som mål att under uppdraget Artemis II ta astronauter runt månen och vid Artemis III landa med människor för första gången sedan 1972.

De nuvarande planerna för Kina är alltså att skjuta upp två separata raketer mot månen, ett uppdrag som i teorin är möjligt med landets nuvarande Long March 5-raket. Men nya kraftfullare raketer är under utveckling, raketerna Long March 9 och 10 skulle båda kunna klara att skjuta upp både landare och taikonauter samtidigt. 

Uppskjutning av Artemis I med hjälp av jätteraketen SLS.
SLS-raketen tog med Orion och tio kubsatelliter till rymden den 16 november 2022.