FARKOST

Starship sprängdes inte direkt – ”det tog alldeles för lång tid”

Rymdraket som lämnar marken.
Starship sköts upp den 20 april.

Det tog 40 sekunder för jätteraketen Starship att sprängas efter att kommandot om självförstörelse hade skickats. Det var längre än Spacex räknat med och mer sprängämnen kan följa med vid nästa test.

Publicerad Uppdaterad

Efterspelet kring jätteraketen Starships första testflygning den 20 april fortsätter. Under ett livesänt samtal på Twitter på lördagen berättade Elon Musk att slutet av raketens testflygning blev mer dramatiskt än väntat, skriver New York Times.

Ett automatiserat kommando som skickades för att förstöra raketen följdes inte omedelbart. Det tog 40 sekunder innan raketen exploderade. Under tiden det tog innan raketen exploderade snurrade den kraftigt i luften.

Elon Musk sade att målet med flygningen var att lära sig mycket, vilket Spacex gjorde. Han beskrev den första flygningen av Starship på Twitter.

– Uppenbarligen inte en fullständig succé, men ändå lyckad, sade han.

Tre motorer stängdes av innan raketen lyfte

I livesändningen på Twitter, som pågick i nästan en timme, gick Elon Musk in i mer detalj kring vad som gått fel med raketen. 3 av de 33 Raptor-motorerna på försteget Super heavy stängdes automatiskt av redan innan raketen lämnade startrampen.

Starship, bestående av Super heavy och rymdfarkosten Starship, ska egentligen lyfta rakt upp. Att tre motorer var av redan när raketen lyfte gjorde att den flög uppåt med en vinkel. 27 sekunder in i flygningen skedde också något med en motor vilket orsakade problem med flera av de närliggande motorerna.

En skärmavbild av en raket som lyfter.
Skärmavbild som visar att flera av motorerna inte var igång under testflygningen.

Elon Musk lyfte fram att raketen trots detta fortsatte uppåt, och att det var först 85 sekunder in i flygningen som det började gå fel på riktigt. Då gick inte längre raketen att styra. Det gjorde den alltså inte heller under de 40 sekunder efter att självförstörelsekommandot hade skickats.

– Det tog alldeles för lång tid att spränga bränsletanken, sade Elon Musk på Twitter.

Inför nästa flygning kan mer sprängämnen läggas till för att säkerställa att raketen sprängs direkt, om det skulle behövas. Exakt hur mer sprängämnen ska göra att ett eventuellt självförstörelsekommando kommer att följas snabbare än vid det första testet framgick inte av samtalet.

Innan nästa flygning blir av kommer Spacex också att installera en vattenkyld stålplatta på startrampen för att undvika att slå sönder den som vid det första testet.

Nästa test av Starship måste även vänta in resultaten av den utredning av händelsen som görs av den federala luftfartsmyndigheten FAA. Starship är tänkt som landningsfarkost för framtida månlandningar, och Elon Musk tror inte att Spacex kommer att orsaka några fördröjningar.

– Vi har förmodligen en 80-procentig chans att nå omloppsbanan i år. Jag vill inte utmana ödet, men jag tror att det är nära 100 procents chans att nå omloppsbanan inom tolv månader, sade Elon Musk.