RYMDEN

Första böterna för rymdskrot – 150 000 dollar för kvarglömd satellit

Vissa av föremålen runt jorden rör sig i hastigheter upp till 28 000 km/h.
Vissa av föremålen runt jorden rör sig i hastigheter upp till 28 000 km/h.

Dish Network lyckades inte lägga sin pensionerade satellit i ”begravningsbana”. Nu har amerikanska myndigheten FCC gett bolaget böter för nedskräpningen – det första i sitt slag.

The Federal Communications Commission är en myndighet som reglerar kommunikationen i USA via radio, tv, kabel och satellit. Nu har FCC för första gången använt sitt mandat för att straffa en överträdelse i rymden. Det skriver Business Insider

Det är tv-leverantören Dish Network som ska betala böter på 150 000 dollar – motsvarande 1,7 miljoner kronor, efter förhandlingar mellan bolaget och myndigheten. Det är ett straff för att bolaget har lämnat kvar en av sina pensionerade satelliter i omloppsbana för tid och evighet, i ett område där rymdskrotet inte hör hemma. 

Hade för lite bränsle kvar

Echostar-7 skickades upp 2002, och när den togs ur tjänst så borde satelliten ha hamnat i en ny omloppsbana, avsedd för skrot. Den skulle placeras i "begravningsbana" cirka 300 kilometer utanför omloppsbanan för aktiva satelliter, men bolaget misslyckades. 2022 insåg Dish Network att Echostar-7 hade för lite bränsle kvar vilket placerade satelliten i en allt för låg omloppsbana – endast 122 km från fältet för operativa satelliter. 

Den europeiska rymdmyndigheten ESA uppskattar att mer än 170 miljoner föremål som utgör rymdskrot befinner sig i banor runt jorden. Dit räknas föremål större än 1 millimeter. Även så små föremål bedöms kunna orsaka skada på satelliter och rymdfarkoster.

Nasa stöttar startup som fångar in skrot

Nasa ser problemet som ett stort hot mot deras verksamhet och astronauternas säkerhet. Därför stöttar de nu en lösning från amerikanska företaget Transastra, med ett kontrakt på 9,4 miljoner kronor. 

Bolagets Flytrap är en säck som samlar in rymdskrotet, och framledes ska innovationen även kunna användas för att fånga in asteroider, med syftet att utvinna råvaror. 

Det finns en rad förslag på hur rymden kan städas. 2018 bevisade University of Surrey att deras nät kunde fånga in en satellit. Flera har föreslagit harpuner som ska spetsa föremål, exempelvis Boeing. Men skrotfiske är inte helt enkelt, det fick Japans rymdmyndighet Jaxa erfara när deras fångstnät fallerade 2017.