Innovation

Befarat fiasko för skrotfiske i rymden

Efter två dyrbara misslyckanden det senaste året har Japan stött på nya rymdproblem. Den här gången gäller det planerna på att rensa jordens omloppsbana från rymdskrot.

Publicerad

I början av december skickade den japanska rymdmyndigheten Jaxa upp den obemannade fraktfarkosten Kounotori i rymden, med den internationella rymdstationen ISS som destination.

I lasten hade farkosten, förutom förnödenheter till astronauterna på ISS, vad Jaxa kallar för ett elektrodynamiskt tjuder: En 700 meter lång kabel gjord av tunna stål- och aluminumtrådar. Tanken var att den skulle användas för att få bort en del av de över 100 miljoner bitar rymdskrot - exempelvis utrustning som dumpats från satelliter och delar av raketer _ som beräknas cirkla runt jorden.

Men nu meddelar Jaxa att det är oklart om tjudret har rullats ut i rymden eller inte. Myndigheten arbetar för att lösa situationen innan farkosten på lördag återinträder i atmosfären, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Läs mer:

Tanken var att uppfinningen, som Jaxa utvecklat i samarbete med en anrik japansk tillverkare av fisknät, skulle generera energi och därmed förändra skrotdelarnas omloppsbanor. Till sist skulle de, enligt planerna, nå atmosfären där de skulle brinna upp, skriver BBC.

Om Jaxa inte får rätsida på skrotfisket blir bakslaget det tredje på bara ett år, enligt AFP.

Så sent som för två veckor sedan tvingades myndigheten avbryta ett försök där en miniraket skulle användas för att skicka upp en satellit i omloppsbana, sedan raketen kort efter uppskjutningen slutat sända information till markkontrollen. Och i februari i fjol tappade Jaxas forskare kontakten med en satellit som skickats upp för att söka efter röntgenstrålning från bland annat svarta hål.

Läs mer: