PODCAST
Kan mammutar rädda mänskligheten?
Trion bakom Ny Tekniks nya podcast ”Amaras lag”, från vänster: Viktor Krylmark, Ania Obminska och Simon Campanello. Foto: Unsplash
PODCAST. Amaras lag är tillbaka. I andra avsnittet handlar det om gensaxen Crispr och mammutarnas möjliga återkomst.
Trots att de inte vandrat på jorden på tusentals år är forskare inne på att av-utrota mammutar med hjälp av gensaxen Crispr, och göra djuren till ett vapen mot den globala uppvärmningen. Är det en så god idé?
I andra avsnittet av podden Amaras lag undersöker Ny Tekniks Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello saken. Till sin hjälp har de vetenskapsjournalisten och författaren Torill Kornfeldt samt forskaren Nikita Zimov, som driver Pleistocene Park tillsammans med sin pappa.
– Forskare har länge drömt om att återskapa mammutar, och det finns de som säger att de är på god väg att lyckas, med hjälp av upphittat mammut-dna och genteknik. Andra menar att de i bästa fall lyckas få fram en mammufant. Men vad är ens poängen med sådana här försök? Och kan mammutar verkligen spela någon roll för klimatet? säger Ania Obminska.
I avsnittet nämner vi det nystartade bolaget Colossal, som vill av-utrota bland annat mammutar med hjälp av genteknik. Läs vår intervju med bioteknikbolaget här:
Kan mammutar hindra klimatförändringar?
Här kan du läsa en intervju med den svenska forskaren Love Dalén, som ger sin syn på planerna på att återskapa mammutar. Han säger att forskarna i bästa fall får fram en genetiskt modifierad elefant.
Nytt bolag vill väcka mammuten till liv igen
Prenumerera på Ny Tekniks podcast? Ja! Det gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.
Podcast Apple-enheter
Spotify
Acast
Google Podcasts
Pocket Casts
Podbean
Podcast Addict