Opinion

”Sverige kan bli en exportör av negativa utsläpp – med hjälp av en sund marknad”

Testriggen för koldioxidavskiljning kommer att placeras på taket till det intilliggande oljeeldade kraftverket, bakom den bruna byggnadsdelen. Foto: Linda Nohrstedt

DEBATT. Om vi ska nå våra klimatmål måste vi aktivt ta bort koldioxid ur atmosfären. Detta måste finansieras på ett genomtänkt och hållbart sätt. Statens nuvarande satsning är bra, men måste utvecklas med kompletterande finansieringsmodeller, skriver Lars Zetterberg, Filip Johnsson och Kenneth Möllersten.

För att nå klimatmålen kommer vi inte bara behöva kraftigt minska utsläppen av växthusgaser, utan vi måste även skapa negativa utsläpp genom att aktivt ta bort koldioxid ur atmosfären och återföra den till jordskorpan. Detta behövs för att kompensera för kvarvarande utsläpp i sektorer där det förväntas bli svårt att helt ta bort utsläppen (exempelvis långväga flyg, jordbruk, sjötransport och plastavfall som inte kan materialåtervinnas).

Dessutom pekar allt på att världen totalt sett kommer att släppa ut mer växthusgaser än vad som är förenligt med att begränsa jordens uppvärmning i enlighet med Parisavtalet. Detta gör att världen totalt sett måste åstadkomma netto negativa utsläpp av koldioxid – en gigantisk utmaning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här