Opinion

”Skalman gör en rejäl kullerbytta”

Peter Larsson, Samhällspolitisk direktör vid Sveriges Ingenjörer, tidigare ledamot av regeringens Teknikdelegation
Rune Andréassons snälla björn Bamse beskylls för en ingenjörsattack i berättelsen om hur Mickelinas robot påverkar arbetsmarknaden. Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.
I en Bamseserie blir Mickelina orättvist uppsagd från städjobb. Då startar hon en konkurrerande firma med stöd av en städrobot från Skalman och konkurrerar ut sin gamla arbetsgivare. Men serien slutar med att hon får tillbaka sitt gamla städjobb. Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.
Skalman stänger in sin robot i sitt skåp och konstaterar att det är en uppfinning som inte ska göras, eftersom den tog jobbet från fem städare. Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.

DEBATT. Illavarslande tekniksyn, skriver Peter Larsson som hoppas på bot och bättring från Bamses sida. Det är med det senaste numret av serietidningen Bamse som Skalman retat upp Ingenjörssverige, han skrotar sin städrobot när den blir alltför framgångsrik.

Skalmans mat-och-sov-klocka är nog en av de bättre uppfinningarna. I senaste numret gör dock Skalman en rejäl kullerbytta. Lilla Mickelina, ett av Bamses barn har fått ett jobb, men blir uppsagd på, som det senare visar sig, på minst sagt tvivelaktiga grunder. Hon har gjort ett gott jobb som städerska, men blir felaktigt anklagad för stöld och därmed uppsagd.

När Skalman får höra talas om detta skapar han Städmaskinen med stort S. Den konkurrerar genast ut firman som Mickelina tidigare var anställd vid. De falska anklagelserna klaras ut och Mickelina blir återanställd. Då skrotar Skalman helt sonika städmaskinen, med motiveringen (till roboten); ”Du är en uppfinning som inte ska göras” och ”du tog jobbet från fem städare”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här