Opinion

”Akut brist på kunskap hotar viktig digitalisering”

Facebooks Mark Zuckerberg frågas ut i senaten och kongressen efter att persondata från 87 miljoner Facebookanvändare läckt ut. Foto: Andrew Harnik
Tuula Teeri, vd IVA Foto: Vinger Elliot Fotografi
Jan Nygren, styrgruppsordförande för IVAs projekt Digitalisering för ökad konkurrenskraft Foto: IVA

DEBATT. Det råder akut brist på kunskap och riskmedvetande hos våra beslutsfattare. Det hotar Sveriges möjligheter att dra nytta av digitaliseringens fördelar, skriver bland andra Tuula Teeri och Jan Nygren, IVA.

Sverige är mycket nära en situation där alla vitala samhällsfunktioner kräver en välfungerande digital infrastruktur. Denna förutsätts fungera minst lika säkert som vattenledningar och elnät. Men för dessa typer av infrastruktur finns regler och planer för drift och utbyggnad. Motsvarande systematik finns inte för de digitala. Ansvaret ligger istället på många händer. Samordningen brister på både statlig och kommunal nivå.

Samtidigt utvecklas centrala samhällstjänster i hög takt inom privat och offentlig sektor. Tjänsterna förutsätter tillgång till snabb, säker och robust uppkoppling. Men utvecklingen vilar på osäker grund. Därför är det nödvändigt att alla beslutsfattare får en tydlig och begriplig bild av dagens digitala infrastrukturs styrkor och svagheter. En sådan saknas men är nödvändig när beslut ska fattas om stora digitala framtidssatsningar, inte minst fiberutbyggnad och 5G.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här