Bygg

Räddningen har börjat

Varje natt tänds ljus för var och en av de 33 instängda gruvarbetarna i Chile. Först om 3-4 månader kan de vara upp igen. Det är världens hittills största räddningsaktion för instängda gruvarbetare på så stort djup som 700 meter. Hela gruvan raserad och man måste ta sig in med nya hål från marknivå. Foto: Roberto Candia/Scanpix
Raisebore-maskinen Strata 950 är en piratkopia av världsledande Atlas Copco Robins 83. Den ska nu använda metoden downreaming i stället för raiseboring - alltså uppifrån och ned istället för nedifrån och upp.
Den olycksdrabbade San Jose-gruvan ligger i öknen i centrala Chile. Den har tidigare ansetts för farlig och stängdes i mars 2007 men öppnades igen i maj 2008. Nu hände det som alla fruktade - ett nytt gruvras.

I dag inleds räddningsförsöket av de 33 chilenska gruvarbetarna som är fångade 700 meter ned i berget. Det är Atlas Copcos teknik som används i en sydafrikansk piratkopia.

Publicerad

Borriggen är en stor tunnelborrmaskin som kan borra upp ett tillräckligt stort räddningshål för att i en specialkonstruerad bur plocka upp de instängda gruvarbetarna en efter en.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här