Populärteknik
Ny planet i stjärnans beboeliga zon – kan ha vatten

Nasas planetjagare Tess har hittat en exoplanet som kan ha flytande vatten 100 ljusår från jorden. Planeten TOI 700 e är den andra planeten i stjärnsystemet som upptäckts i den beboeliga zonen.
Rymdteleskopet Transiting Exoplanet Survey Satellite (Tess) sköts upp i rymden i april 2018 med målet att leta efter planeter i andra stjärnsystem – exoplaneter. Tess har hittills hittat över 6 000 planetkandidater varav 282 har blivit bekräftade. Ett av de senaste fynden är TOI 700 e.
Exoplaneten är 95 procent av jordens storlek och kretsar runt dvärgstjärnan TOI 700 ungefär 100 ljusår från jorden. Planeten som troligtvis är stenig, eller jordlik, befinner sig i stjärnans beboeliga zon. Den beboeliga zonen är den region runt en stjärna där förhållandena för liv är fördelaktiga.
Tess hittar planeter genom att titta på en stjärna flera månader åt gången, dalar i ljusstyrkan indikerar att en planet passerat framför stjärnan. TOI 700 e är den fjärde att hittas av Tess runt stjärnan TOI 700. En av de andra planeterna, TOI 700 d, ligger även den i regionen där liv kan finnas.
– Det här är ett av få system med flera små planeter i den beboeliga zonen som vi känner till. Det gör TOI 700-systemet spännande för uppföljningar. Planet e är cirka tio procent mindre än planet d, så stjärnsystemet visar också hur Tess-observationer hjälper oss att hitta allt mindre världar, säger Emily Gilbert, forskare vid Nasas Jet Propulsion Laboratory, i ett pressmeddelande.

Planeterna är i olika delar av den beboeliga zonen
Exoplaneten TOI 700 d upptäcktes 2020 och sas då vara 20 procent större än jorden med en omloppstid på 37 dagar runt sin stjärna. Enligt nya mätningar är den mer lik jorden storleksmässigt. Planetens avstånd till stjärnan gör att den troligen kan ha rätt förhållanden för flytande ytvatten under större delen av sin livstid.
Den nya planeten, TOI 700 e, ligger närmare stjärnan och är på ett avstånd från dvärgstjärnan där flytande vatten kan existera eller kan ha existerat under rätt omständigheter. Regionen kallas den optimistiska beboeliga zonen och förhållande för liv så som vi känner det är alltså sämre än för planeten TOI 700 d.

James Webb kommer inte riktas mot TOI 700
Den första exoplaneten upptäckt av James Webb-teleskopet presenterades nyligen. Planeten, LHS 475 b, undersöktes efter att Tess markerat den som en exoplanetskandidat. LHS 475 b ligger bara 41 ljusår bort men verkar till skillnad från de två planeterna i den beboeliga zonen runt TOI 700 sakna vatten, och även vara utan atmosfär.
James Webb-teleskopet kommer användas för att undersöka atmosfärer hos planeter för att lära oss mer om andra stjärnsystem. Planeterna runt TOI 700 är dock för små och långt bort för att atmosfärisk analys med teleskopet ska vara praktiskt. Däremot kommer studier av planeterna göras med Very Large Telescope i Chile och med hjälp av Hubble-teleskopet.
Att en exoplanet befinner sig i den beboeliga zonen innebär inte att det är ett alternativt hem för oss människor. Studier av andra världen kan snarare lära oss mer om hur vår egen planet och solsystem formades. Jakten på utomjordiskt liv är också en drivande del i exoplanetsforskningen.