Nasas nya exoplanetjagare kan söka i alla riktningar

2018-04-16 15:15  
Grafik: Jonas Askergren Källor: NASA/JPL-Caltech

GRAFIK. Föregångaren Kepler kunde se upp till 3.000 ljusår bort, men rymdteleskopet Tess har ett bredare synfält och ska söka alla riktningar på vår stjärnhimmel.

(Artikeln har uppdaterats)

Rymdteleskopet Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) är Nasas nya verktyg för att hitta nya exoplaneter, planeter i andra solsystem. Uppskjutningen sker med en Falcon 9- bärraket från Cape Canaveral i USA. Rymdteleskopets uppdrag är att undersöka de ljusstarkaste stjärnorna som finns nära vårt eget solsystem, närmare 200 000 stycken.

Tess förväntas upptäcka över 1 500 planeter, varav 500 är jordliknande och befinner sig i det som kallas en stjärnas beboeliga zon, där temperaturen är som mest gynnsam för liv.

Teleskopet ska delvis fungera som ersättare för Kepler-teleskopet vars bränsle tar slut senare under 2018.

Liksom Kepler använder sig Tess av transitmetoden (se grafiken) för att upptäcka planeter. När en planet passerar framför en stjärna, mattas den av något, närmast som en blinkning. Minst tre observationer krävs för att det ska räknas som en planet. Genom att mer exakt mäta avvikelserna i ljuset kan man räkna ut storlek och temperatur. En planet som liknar jorden antas ha en omloppsbana på ungefär ett år.

Tess söker i alla riktningar på vår stjärnhimmel. Kepler fokuserar endast på en mindre sektor på stjärnhimlen. Även Spitzerteleskopet har använts för att upptäcka exoplaneter. Spitzer sköts upp 2003, och registrerar ljus i det infraröda spektrat.

Här kan du se uppskjutningen 18 april:

Jonas Askergren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt