Populärteknik

Musks order efter explosionerna: Fullt fokus på Starship

Elon Musk, vd för Spacex. Nu vill ha se framstag i Starship-projektet. Foto: TT
Elon Musk, vd för Spacex. Nu vill ha se framstag i Starship-projektet. Foto: TT

Astronauterna är på plats på den internationella rymdstationen – nu kräver Elon Musk fullt fokus på utvecklingen av prestigerymdfärjan Starship.

Publicerad

Efter nio år har astronauter återigen skjutits upp från amerikansk mark. Bakom den historiska händelsen ligger ett samarbete mellan Elon Musks Spacex och rymdmyndigheten Nasa. Allt gick bra och astronauterna kunde docka sin kapsel Crew Dragon i den internationella rymdstationen cirka 19 timmar efter uppskjutningen med Falcon 9-raketen.

– En milstolpe där vi nu träder in i en ny era där rymden kommer att vara mer tillgänglig än någonsin, för oss i industrin och för alla människor på jorden, sa Linda Lyckman, chef för affärs- och teknikinnovation på Swedish Space Corporation, till Ny Teknik efter händelsen.

Men nu fokus på nästa boll. Dagen innan den lyckade uppskjutningen från Florida, på Spacex testanläggning i Texas var det inte lika muntra miner. Efter ett statiskt test exploderade en Starship-prototyp våldsamt. Hade prototypen klarat testet så hade det varit dags för testflygning på låg höjd. Så blev det alltså inte nu.

Nu agerar grundaren och vd:n Elon Musk. CNBC har kommit över ett mejl, som Elon Musk ska ha skickat ut till Spacex alla anställda. I det skriver Musk att han uppmanar personalen att överväga att ägna ”betydande tid” för att påskynda framstegen ”dramatiskt och omedelbart” i projektet (han syftar på Starship reds.amn). Vidare skriver han att Starship ska betraktas som högst prioriterad på Spacex (bortsett från allt som kan minska riskerna vid Dragon-returen).

Starship är ett prestigeprojekt för Elon Musk och Spacex. Med den enorma rymdfärjan hoppas man bland annat kunna frakta människor till Mars.

På Twitter har Musk tidigare skrivit att målet med Starship är att skeppet ska kunna klara tre turer till omloppsbanan per dygn, alltså runt 1 000 turer per år. Med en flotta om 1 000 rymdfärjor hoppas Musk kunna frakta runt 100 000 människor från jorden till Mars vartannat år, mer om det kan du läsa här.