Bygg

Mathålet i Chile är gruvarbetarnas livlina

Raset i gruvföretaget San Estebans San Jose-gruva i Copiapo i centrala Chile inträffade den 5 augusti 2010. Först i söndags, den 22 augusti, fick man bekräftelse på att gruvarbetarna var vid liv och i går, den 24 augusti, började man borra för ett räddningshål. Foto: Roberto Candia/Scanpix
Den olycksdrabbade San Jose-gruvan ligger i öknen i centrala Chile. Den har tidigare ansetts för farlig och stängdes i mars 2007 men öppnades igen i maj 2008. Nu hände det som alla fruktade - ett nytt gruvras.
Brevet som de instängda gruvarbetarna i Chile skickade upp genom det smala pilothålet, som nu till varje pris måste hållas öppet fram till dess att man borrat upp ett större räddningshål. Foto: Roberto Candia/Scanpix

Det kan dröja ända till jul innan de 33 chilenska gruvarbetarna kan räddas. Fram till dess gäller det att hålla dem vid liv genom det smala hål som man nu kan skicka ned mat och medicin genom.

Publicerad

- Det hålet får de aldrig tappa. Det är gruvarbetarnas livlina och får inte riskeras,  säger gruvchefen Anders Pettersson på Bolidens Renströmgruva till Ny Teknik.

Men han har för lite information om situationen i den olycksdrabbade koppar- och guldgruvan i öknen 80 mil norr om Chiles huvudstad Santiago för att våga uttala sig om räddningsarbetet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här