Digitalisering

Huawei stämmer USA över handelsblockaden

Foto: TT
Foto: TT

Tre miljarder konsumenter kommer att drabbas av USA:s handelsblockad, hävdar Huawei. Nu vill bolaget dra den amerikanska staten till domstol för grundlagsbrott.

Publicerad

USA har deklarerat att Huawei är ett hot mot den nationella säkerheten, och för två veckor sedan svartlistades bolaget. Det har lett till att företag som Google, Qualcomm och Intel avslutat alla samarbeten med telekomjätten.

Men nu slår Huawei tillbaka. Igår lämnades en stämningsansökan in till en domstol i Texas där det kinesiska bolaget skriver att blockaden mot dem bryter mot den amerikanska grundlagen.

Huawei hänvisar till en formulering i försvarslagstiftningen National Defense Authorization Act. Där finns numera ett specifikt förbud för amerikanska myndigheter att köpa in produkter eller tjänster från Huawei och bolagets kinesiska telekomrival ZTE. Huawei menar att det inte är förenligt med den amerikanska konstitutionen att peka ut och bestraffa ett enskilt företag utan att en rättegång ägt rum.

”Den amerikanska regeringen har inte framställt några bevis på att Huawei är ett säkerhetshot. Inget vapen, ingen krutrök. Bara spekulationer”, säger Huaweis chefsjurist Song Liuping i ett uttalande.

Han hävdar vidare att svartlistningen direkt kommer att drabba över tre miljarder konsumenter världen över som direkt eller indirekt använder Huawei-utrustning. Det kanske tydligaste exemplet är att bolagets Android-telefoner kommer att tappa många grundläggande funktioner när samarbetet med Google upphör.