”Ericsson lär inte fira Huawei-förbudet med tårta”

2019-05-16 13:56  
Ny Tekniks Peter Ottsjö reder ut vad Trumps nationella nödläge innebär – och hur det påverkar Ericsson. Foto: TT och Jörgen Appelgren

Nu är det officiellt: Huawei och andra kinesiska telekombolag är inte välkomna i USA. Ny Tekniks Peter Ottsjö reder ut vad Trumps nationella nödläge innebär – och hur det påverkar Ericsson.

Vad har Donald Trump hittat på nu då?

– Han har utlyst ett nationellt nödläge ”som hindrar amerikanska företag från att använda informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk”. Man behöver inte direkt vara kvantfysiker för att läsa mellan raderna: Trump vill förbjuda Huawei och andra kinesiska bolag från att bidra med teknik till amerikanska 5g-nät.

Men sakta i backarna, Huawei är väl redan utjagade ur USA sedan länge?

– Inte riktigt. Huawei har kunder i USA, men bolaget är inte välkommet när det gäller statliga telekomnät. Dessutom har stora operatörer som AT&T och Verizon slutat att sälja Huaweis annars så populära – och väldigt bra – telefoner. Trumps nationella nödläge gör det i princip omöjligt för kinesiska telekombolag att verka i USA. Även om det är oklart vad som händer med den utrustning som är installerad sedan tidigare.

Hur kan du vara så säker på att det bara är kinesiska företag som avses?

– För det första pågår det en rättsprocess mot Huawei i USA, där bolaget bland annat anklagas för att ha stulit företagshemligheter. För det andra utkämpar USA och Kina ett handelskrig utan någon lösning i sikte. För det tredje: om USA alls vill ha några 5g-nät, utan kinesisk hjälp, finns det inte så många alternativ utöver Ericsson och Nokia. Och för det fjärde: samtidigt som Trump satte sin monstruösa kråka på ännu en presidentorder så gick det amerikanska handelsdepartementet ut med att man har placerat Huawei på en lista över bolag som sägs utgöra en nationell säkerhetsrisk.

Läs mer: Huawei protesterar mot Trumps exekutiva order mot telekombolag

Är Trumps presidentorder ett sätt att slippa en fajt med den amerikanska kongressen?

– Inte i det här fallet. Demokrater och republikaner är, tro det eller ej, ganska överens i den här frågan.

Kan man verkligen kalla det ett nödläge?

– Inte om du frågar Huawei. Men situationen är komplicerad. Det är tveklöst så att det moderna samhället inte fungerar utan säkra nät, och 5g-teknik – där långt många fler enheter kommer att kopplas upp – kommer att ge fler angreppsytor. Därtill finns det all anledning att fundera över hur kinesiska lagar påverkar kinesiska företag – hur mycket Huawei än försöker försäkra alla om att bolaget spelar med öppna kort. Samtidigt är det svårt att skaka av sig känslan av att Donald Trump använder en presidentorder som nationellt nödläge rätt så godtyckligt.

På tal om Huawei, vad säger företaget om Trumps tilltag?

– De tycker förstås att han är en stollbjörn. Eller, om man ska gå efter deras officiella uttalande: ”Om USA förhindrar Huawei så kommer det inte att göra USA vare sig säkrare eller starkare. Det enda det kommer att leda till är att det tvingar USA att använda sämre och dyrare alternativ... och det kommer att skada amerikanska företag och konsumenter”.

”Sämre och dyrare”. Det var hårda ord om Ericsson. Men i Kista borde det väl bli tårtkalas i dag?

– Knappast. Ericssons vd, Börje Ekholm, har tidigare sagt att den osäkerhet som har varit kring Huawei inte inneburit någon boost för det svenska telekombolaget, snarare tvärtom. Så det blir nog ingen tårta, men väl ett pressmeddelande: ”Ericsson är medvetna om presidentordern signerad av den amerikanska presidenten. För närvarande analyserar vi om det kan ha någon påverkan på Ericsson. Som ett globalt bolag med kunder i 180 länder så analyserar vi alltid potentiella effekter av ny nationell lagstiftning eller regeringsbeslut som riktar sig mot vår industri. Om det krävs kommer vi att vidta åtgärder för att tillmötesgå presidentordern”.

Peter Ottsjö

Mer om: Huawei Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt