Innovation

Här är Nasas nya rymddräkt – för Artemis-astronauterna

Exteriört liknar den nya dräkten samma utrustning som astronauten Jessica Meir använder i dag på ISS, men under ytan har mycket uppdaterats. Foto: Nasa

Tekniken har utvecklats sedan Apollo 11, och nu har alla framsteg inkorporerats i Nasas nya rymddräkt. Den kommer att göra Artemis-astronauterna rörligare och mer säkra på månen.

Publicerad

USA:s president har begärt att Artemis-programmet ska placera landets astronauter på månen redan år 2024. Nasa arbetar för att leva upp till målet, även om myndighetens chef Jim Bridenstine har erkänt att han själv inte är säker på att man kommer att lyckas.

Nu har Nasa visat upp Artemis-programmets nya rymddräkt, Exploration Extravehicular Mobility Unit, som förkortas xEMU. Exteriört liknar dräkten samma utrustning som den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir använder i dag på den internationella rymdstationen ISS. Men under ytan har mycket hänt. Enligt Nasa kommer de tekniska framstegen att göra det möjligt för astronauterna att utföra mycket mer komplicerade uppdrag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här