Nasa-toppen tveksam till folk på månen 2024

2019-09-23 09:15  
Foto: Nasa

USA kommer kanske inte att lyckas placera astronauter på månen till 2024. Det medgav Nasas chef för bemannade uppdrag inför kongressens underkommitté.

I början av året var beskedet fortfarande att Nasa skulle skicka astronauter till månen först 2028. Men den pågående kapplöpningen har fått USA att tidigarelägga landets ambitioner. I mars gick Trump-administrationen ut med att det är 2024 som gäller.

När Nasa-chefen Jim Bridenstine lade fram strategin var alla uppenbarligen inte lika övertygade om att den var genomförbar. Bara timmar efter bossens presentation avgick Mark Sirangelo. Han hade då bara hunnit med sex veckor på posten som ansvarig för Nasas satsning mot månen.

Läs mer: Universum kan vara yngre än vad vi trott – eller äldre

Nu kommer tvivel från Nasas nytillträdde chef för området Human Exploration and Operations. Inför en av kongressens underkommittéer redogjorde Kenneth Bowersox för läget. Han berättade att Nasa gör sitt bästa för att klara den deadline som Vita huset har satt. Men Bowersox konstaterade samtidigt att han inte skulle slå vad med sin äldsta sons födelsedagspresent som insats om att målet kommer att nås.

– Det som är viktigt är att vi åker först när vi är redo och att vi kan genomföra uppdraget framgångsrikt efter avfärd. Och jag kommer inte sitta här och godtyckligt säga att vi kommer att lyckas. Det finns stora risker kring att klara datumet, men vi vill försöka att göra det, sade Kenneth Bowersox enligt Engineering and Technology.

Läs mer: Nasa-chefen: Pluto är visst en planet

Artemis-programmet utgår från raketen Space Launch System, men i somras slog USA:s riksrevision (GAO) fast att SLS redan hade överskridit sin budget med cirka 1,8 miljarder dollar. Detta gör det osannolikt att man når det uppsatta målet om att konstruktionen ska vara färdig till juni nästa år.

Enligt Kenneth Bowersox kommer den första uppskjutningen att ske tidigast under slutet av 2020. Då är tanken att skicka en tom Orion-kapsel runt månen, i ett första test. Det ska dock sägas att GAO även har varit skeptiska till Nasas kostnadsberäkningar för kapseln.

John Edgren

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer