Bygg

Fuktmätare belönas med guldmedalj

HM Box mäter fukthalten i betongunderlag och meddelar när betongen är tillräckligt torr för golvläggning.
HM Box mäter fukthalten i betongunderlag och meddelar när betongen är tillräckligt torr för golvläggning.

Den uppkopplade fuktmätaren ser ut som en hockeypuck och kan meddela när betongen är torr nog för att lägga golv ovanpå. Mätaren belönas med Nordbyggs guldmedalj 2017

Publicerad

Mätaren heter HM Box och tillverkas av österrikiska Floorprotextor. I Sverige distribueras den av Englund-Gruppen.

Guldmedaljjuryn gillar särskilt att HM Box kombinerar enkel hantering med smart, digital informationsöverföring.

”Den är lätt att använda och förebygger fuktproblem i golvkonstruktioner. Juryn uppmuntrar mätning och uppföljning som gynnar effektiviteten i byggbranschen,” skriver juryn i sin motivering.

Guldmedaljen delas ut av byggmässan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och företaget Svensk Byggtjänst. Årets pris är det åttonde i ordningen.

Priset utses genom att tio finalister väljs ut av redaktionen på Byggindustrin. Därefter har vem som helst kunnat rösta på sina favoriter via arrangörernas hemsidor. Resultatet har sedan juryn tagit hänsyn till i sitt slutgiltiga val av vinnare.

  • Juryn var helt enig i valet av HM Box som årets vinnare. Enkelheten och den tydliga nyttan är slående, säger juryns ordförande, Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst, i ett pressmeddelande.

HM Box registrerar fortlöpande fuktnivån i betongunderlag. Data skickas till en central server. När betongen är tillräckligt torr för golvläggning skickas ett särskilt meddelande.

Data från boxen kan tas emot via en app var som helst där det finns internetuppkoppling.

  • HM Box är ett bra exempel på internet of things inom byggbranschen, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn, i pressmeddelandet.

Englund-Gruppen kommer att ta emot priset från juryn under april.

Förra året fick Klimatfabriken guldmedaljen för den multifunktionella och energisnåla fläkten Klimat K7. Året dessförinnan var det ett miljövänligt flamskyddsmedel från Deflamo som fick priset