Populärteknik

Experten tipsar: Så klarar du av rötmånaden

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / TT
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / TT

Årets rötmånad har till följd av det varma vädret snarare blivit till en rötsommar. De höga temperaturerna gör det extra viktigt att hålla koll på maten, som annars riskerar att härskna och bli farlig.

Publicerad

Här är expertens tips för att hålla sig på den säkra sidan.

Till att börja med kan det vara på sin plats att inspektera vilken temperatur man har i kylskåpet.

– Det bör vara fyra grader. Då växer bakterierna väldigt långsamt. Om temperaturen rör sig upp över tio_tolv grader börjar de så sakteliga vakna till liv, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelverket.

Ändrat beteende

Hon påpekar samtidigt att det inte bara är de höga temperaturerna som riskerar att ställa till det med mathygienen om somrarna.

– Många beter sig lite annorlunda än vanligt på sommaren. Man kanske gör utflykter, tältar eller bor i stuga och då lever man under enklare förhållanden. Detta i kombination med värmen innebär att riskerna accentueras.

För den som vill hålla sig på den säkra sidan finns det några enkla tumregler att hålla sig till, som att inte låta maten stå framme i onödan. Så här i sommartider är det många som exempelvis uppskattar att inleda dagen med att äta frukost på balkongen. Men då ska man inte låta maten stå framme medan man äter, varnar Åsa Rosengren.

– Om du i stället tar fram maten, lägger på skinkan och ställer in den igen, då hinner den inte värmas upp i någon större grad och då håller den också längre.

Åk direkt hem

Ett annat gott råd är att åka direkt hem med maten efter att man har varit och handlat utan att stanna och göra ärenden på vägen. Om man har en bit till mataffären kan det vara läge att ta med sig en kylväska.

– Maten ska hållas kall, händerna ska vara rena och torra och köksredskap såsom skärbrädor ska diskas noggrant. Sedan bör man även hålla isär den mat som kan ätas direkt och den som ska tillagas, säger Rosengren.