Samhälle

Evergrandes aktier dyker efter missade betalningar

Fastighetsjätten Evergrande har fortsatta problem. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Fastighetsjätten Evergrande har fortsatta problem. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Nevs-ägaren Evergrandes aktie sjunker mer än 10 procent under morgonhandeln på Hongkongbörsen, efter uppgifter till Bloomberg om att bolaget missat ytterligare två betalningar till utländska långivare.

Publicerad

Den kinesiska fastighetsjätten uppges ha 300 miljarder dollar i skulder, motsvarande 2 700 miljarder kronor, och har haft besvärligt att betala sina lån.

Cirka 19 miljarder dollar är lån från utländska långivare.

Tidigare i veckan jublade investerare åt uppgifter om att tiotusentals bostäder skulle kunna levereras i december, vilket skulle kunna leda till att en del skulder kunde betalas av. Men den aktieuppgången är nu utraderad till följd av de nya uppgifterna.

De finansiella problemen för de högt belånade fastighetsutvecklaren har snabbt förvärrats sedan kinesiska myndigheter i fjol stramade åt kraven på fastighetssektorn. Ett tiotal mindre kinesiska fastighetsbolag har redan gått omkull sedan Evergrande i somras varnade för att man hade akuta likviditetsproblem.

Evergrande har fastighetsprojekt i 280 kinesiska städer och äger fortfarande svenska elbilstillverkaren Nevs, men uppges vilja sälja av bolaget.