Opinion

Ett gudabenådat pr-geni

Nyheten om Craig Venters konstgjorda bakterie slog ned som en massmedial bomb. Foto: Fredrik Stehn
Nyheten om Craig Venters konstgjorda bakterie slog ned som en massmedial bomb. Foto: Fredrik Stehn

Craig Venter är inte Gud. Men han är en gudabenådad forskare och inte minst: ett riktigt pr-geni.

Publicerad

I förra veckan kom nyheten som hela forskarvärlden gått och väntat på i några år. Ändå slog den ned som en massmedial bomb: Craig Venters forskargrupp har lyckats tillverka en bakterie helt och hållet baserad på konstgjord arvsmassa. Nyheten om världens "första syntetiska organism", Mycoplasma mycoides med serienumret JVCI-syn1.0, publicerades 20 maj i den ansedda vetenskapstidskriften Science.

En hel forskarvärld applåderar och kallar bedriften historisk. USAs president Barack Obama sände sina lyckönskningar och kallade det en "milstolpe". Men presidenten skickade också ett brev till ordföranden i sin bioetiska kommitté och krävde en rapport om de etiska aspekterna runt den här syntetiska bakterien.

Säga vad man vill om Craig Venter, okontroversiell har han aldrig varit. Hans person, forskningen och hans forskningsmetoder fortsätter att väcka starka känslor. Oavsett om man ser honom som en frälsare och världsförbättrare eller som en inkarnation av Dr Frankenstein.

Att Barack Obama reagerade så snabbt på de etiska aspekterna hänger givetvis samman med att det finns starka konservativa krafter i USA, som inte gillar att forskare "leker Gud", vare sig med stamceller eller konstgjort dna. Minns att ett av Barack Obamas första beslut som nytillträdd president var att upphäva George Bushs förbud mot att forska på embryonala stamceller.

Och visst finns det stora risker med båda naturliga och konstgjorda bakterier. Den här tekniken att skräddarsy synetiska bakterier öppnar självklart för både himmel och helvete. Både för lösningar på de globala energi- och miljöproblemen och för biologisk krigföring och bioterrorism.

Craig Venter är självklart inne på att göra världen lite bättre. Hans bolag Synthetic Genomics jobbar tillsammans med stora oljebolag, som Exxon och BP för att sätta syntetiska bakterier i arbete i energiindustrin och för att skräddarsy alger för produktion av biodiesel.

Craig Venter är också entreprenör. Hans upptäckter leder hela tiden till utveckling av ny teknik. Och som sagt: han är ett pr-geni. Vi kommer att få höra mer av Craig Venter i framtiden.

De fyras gäng, tre centerpartister och en politisk vilde, håller liv i kärnkraftsthrillern. Fyra nej-röster räcker för stoppa regeringens förslag till ny kärnkraft på gamla platser. Blir det ett ja 17 juni, hotar den rödgröna oppositionen att riva upp beslutet om man vinner valet i september.

De stora kraftbolagen väntar tysta i kulissen på politiska besked.