Bygg

Brandhuset kan ha haft fler brister

Många experter pekar på att katastrofbranden inte borde ha kunnat inträffa om bygget hade skötts enligt regelverket. Foto: Amer Ghazzal / Rex
Många experter pekar på att katastrofbranden inte borde ha kunnat inträffa om bygget hade skötts enligt regelverket. Foto: Amer Ghazzal / Rex
Fasadmaterialet i höghuset i London har hamnat i fokus efter det snabba brandförloppet. Men byggnaden kan även ha haft andra brister. Foto: Stephen Lock / IBL Bildbyrå
Fasadmaterialet i höghuset i London har hamnat i fokus efter det snabba brandförloppet. Men byggnaden kan även ha haft andra brister. Foto: Stephen Lock / IBL Bildbyrå

Fasadmaterialet i höghuset i London har hamnat i fokus efter det snabba brandförloppet. Men byggnaden kan även ha haft andra brister.

Publicerad

Branden i 24-våningshuset Grenfell Tower i London bröt ut under natten till onsdagen. Förfärliga scener utspelade sig när människor högt upp i huset försökte påkalla brandmännens uppmärksamhet.

Medier har rapporterat om desperata föräldrar som kastade ut sina barn från hög höjd. Tidningen Daily Express berättar om en fyraårig flicka släpptes från femte våningen men fångades av en förbipasserande och överlevde.

Mycket tyder på att fasadmaterialet bidrog till det snabba brandförloppet. Fasaden kan ha saknat nödvändiga brandbarriärer.

– Vi tror att fasadmaterialet har varit involverat, någon typ av komposit av lättmetall och cellplast, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till SVT.

Efter en brand i Mjölby 2012 varnade Brandskyddföreningen för cellplastisolering med otillräckliga ytskikt. Även den branden fick ett mycket snabbt förlopp.

– Cellplast bakom plåt är en mycket olämplig konstruktion. Plåten är inte tillräckligt tät för att hindra brand och dessutom leder den värme, sa Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till Ny Teknik då.

Byggnaden i London renoverades för ett par år sedan och förseddes då med fasadmaterialet som både skulle förbättra isoleringsförmågan och utseendet. Bolaget som ansvarade för renoveringen har dock försäkrat att allt genomfördes enligt regelverket.

Brandsäkerhetsexperten Ed Galea vid University of Greenwich pekar på att byggnaden kan ha haft flera brister i brandsäkerheten än fasaden. Han tycker att det verkar som om elden inte bara spred sig på utsidan utan även invändigt under flera timmar.

– Därför kan det också finnas oro kring byggnadens stabilitet, säger han till nyhetstjänsten Science Media Centre.

Dessutom tror han att byggnaden saknade brandlarm som kunde genljuda över alla våningar, utan endast var utrustad med larm i varje enskild lägenhet.

– Det betyder att det inte är troligt att de boende blev varnade av larmet, säger han.

Det förekommer också medieuppgifter om att byggnaden endast hade ett trapphus och att det snabbt blev rökfyllt.

Dödssiffrorna efter branden steg under torsdagen till 17. Många experter pekar på att katastrofbranden inte borde ha kunnat inträffa om bygget hade skötts enligt regelverket.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har beordrat en offentlig utredning av branden.