Karriär

Tolv egenskaper som gör dig till en vinnare

En chef som coachar mer än bossar är drömmen hos många unga svenskar. Foto: Colourbox
En chef som coachar mer än bossar är drömmen hos många unga svenskar. Foto: Colourbox

Företag som lyckas drivs ofta av framstående ledare. Vad är det de har som de mindre lysande ledarna saknar? Ledarskapskonsulten förklarar.

Publicerad

Ledarskaps- och förändringskonsulten James M Kerr har undersökt vad som skiljer ledare som lyckas från dem som inte når resultat. Han har hittat tolv huvudpunkter.

- Det finns förstås ytterligare en mängd skillnader, men de här borde räcka för var och en att begrunda sitt eget ledarskap, skriver han i brittiska Management Issues.

Den som känner sig mest som en förlorare ska inte hänga läpp, anser han. Däremot titta närmare på sin motivation och framförallt fundera på förändring, av sig själv eller sin arbetssituation.

Fotnot: James M Kerrs senaste bok "The Executive Checklist har nyligen kommit ut.

Det skiljer vinnare från förlorare

 1. Vinnaren har en vision som de delger sin omgivning. De vill hjälpa sina medarbetare att förstå de högre värdena med engagera sig i verksamheten. Förloraren saknar visioner och siktar på mål för sin egen personliga vinnings skull.
 2. Vinnaren föregår med gott exempel och smiter inte undan ansvar. Förloraren säger en sak men gör själv något annat och skyller ifrån sig.
 3. Vinnaren har förmågan att se på verksamheten med ett utifrån-perspektiv och upptäcker därmed förändringsmöjligheterna. Förloraren vill behålla status quo av lättja eller rädsla för det okända.
 4. Vinnaren mörkar inte, utan säger som det är. Förloraren ljuger, om det känns enklare.
 5. Vinnaren visar tydligt sitt förtroende för medarbetarna, vilket främjar kreativiteten. Förloraren kräver att allt ska göras på ett visst sätt, annars får det vara.
 6. Vinnaren tar itu med konflikter innan de blivit infekterade. Förloraren uppmuntrar konflikt och tycker att det är intressant att studera hur det påverkar människans beteende.
 7. Vinnaren kan hantera besvärliga människor, så att dessa inte äventyrar verksamheten. Förloraren är själv en besvärlig människa som skadar verksamheten.
 8. Vinnaren fokuserar på resultat och ser till att premiera ett gott arbete. Förloraren sätter inte upp mål och firar inte sina medarbetares framgångar.
 9. Vinnaren förespråkar balans i livet, utmattningssjuka medarbetare levererar inte. Förloraren gillar att köra slut på folk, i tron att medarbetare är förbrukningsvara.
 10. Vinnaren uppmuntrar samarbete i vetskapen om att det är nödvändigt för att skapa en företagskultur som blomstrar även i motgång. Förloraren föredrar att vara distanserad och mystisk.
 11. Vinnaren utforskar hur man kan integrera helt disparata idéer i en produkt. Förloraren uppmuntrar linjärt tänkande.
 12. Vinnaren delar framgången med sina medarbetare och creddar dem. Förloraren tar åt sig äran för alla lyckade satsningar och göder sitt underliggande storhetsvansinne.