Karriär

De ska utbilda tekniska konsulter på tolv veckor

Frida Larsson, marknadschef på utbildningsföretaget Academy.
Frida Larsson, marknadschef på utbildningsföretaget Academy.

På bara tolv veckor ska en grupp nyrekryterade intensivutbildas till att arbeta med teknisk beredning.

Publicerad

På måndag 22 augusti påbörjar 14 nyrekryterade personer sin intensivutbildning på Energibranschens utbildningscentrum utanför Hallsberg. Om tolv veckor ska de vara färdiga att påbörja sina arbeten som konsulter inom teknisk beredning. Anställningarna är redan klara – kursdeltagarna är rekryterade till jobb på byggnads- och infrastrukturkoncernen Infratek.

– Kompetens inom det här området är så svår att hitta, så vi ville sänka trösklarna och få fler att söka sig till energibranschen.

Det säger Frida Larsson, marknadschef på utbildningsföretaget Academy, en del av rekryteringsbolaget Academic Work, som genomför utbildningen åt Infratek.

Konceptet kommer från USA och England där intensivutbildningar, ”boot camps” inom till exempel it blivit vanligt. Ett exempel är tolvveckors-kurser i programmering. Frida Larsson berättar att de velat genomföra liknande intensivutbildningar i Sverige, och just inom teknikbranschen där bristen på kompetens är stor.

Kravet för att ha fått söka till utbildningen är att man har någon typ av eftergymnasial utbildning, alternativt tekniskt gymnasium, och några års arbetslivserfarenhet, men ingen av erfarenheterna måste vara inom fältet teknik.

Att på det sättet bredda antagningen har också gjort att fler kvinnor sökt till jobben hos Infratek, något de efterfrågat.

– Vi ser det även inom programmering, det lockar fler tjejer när jobbet inleds med utbildning, säger Frida Larsson.

Men om man hårdrar lite, om en person utan ingenjörsutbildning kan lära sig att göra ingenjörsjobb på tolv veckor - behövs då ingenjörsutbildningar?

– Vi är ärliga med att säga att när man kommer ut från kursen så är man junior inom sin kompetens, man har mycket kvar att lära. Men det är ett sätt att lösa kompetensbristen.

– Alla har inte möjlighet att gå en utbildning i fem år, i synnerhet inte om man har en annan utbildning i bagaget. Många ser det som en snabbfil för att byta karriär.

– Universitet och högskolor behövs och gör ett bra jobb. De är forskningsförberedande. Vi fokuserar på det praktiska tillämpandet och vad man behöver för kompetens för att kunna utöva yrket

I samband med antagningen till programmet förbinder de som går utbildningen sig att jobba som konsulter för Infratek i minst ett år.

– Men vi hoppas förstås på att de ska skapa en långsiktig relation, säger Frida Larsson.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!