KARRIÄR

Därför är det svårt att börja jobba igen: ”Förändringar stressar”

Dan Hasson, stressforskare. Strand på Österlen.
Dan Hasson, stressforskare. Strand på Österlen.

Mjukstarta på jobbet eller börja anpassningen redan innan semestern är slut? Det finns olika sätt att hantera övergången mellan ledighet och arbetsvardag. Enligt stressforskaren Dan Hasson är det ofta själva förändringen som skapar stress.

Publicerad Uppdaterad

En sak ska göras klart – det är långt ifrån alla som mår dåligt för att semestern tar slut. Kanske har rastlösheten smugit sig på, konflikter inom familjen har börjat tära eller så gör avsaknad av familj att semestern varit en ensam tid.

– Och för en del personer med små barn kan det nästan blir en vila att komma till jobbet, säger Dan Hasson.

Enligt Hasson, som är författare och stressforskare vid Karolinska Institutet, så är det naturligt för en människa att känna stress i samband med förändringar. Som inför ett skifte mellan semester och jobb. 

– Förändringar innebär ofta en press för människor och våra stressreaktioner är signaler som gör att vi kan göra oss redo att ta oss an nya saker när världen omkring oss förändras, säger han.

Samtidigt kan reaktionen variera mellan olika personer, menar han. En del blir stressade inför semester, vissa när den tar slut och andra vid båda tillfällena. En fjärde kategori reagerar varken på att gå semester eller komma tillbaka från den. 

Delar upp semestern i två delar

Dan Hasson själv hör till de sistnämnda, lägligt då han i år delat upp sin semester i två sjok och alltså går igenom förändringar vid fyra tillfällen.

Dan Hasson, stressforskare.
Dan Hasson, stressforskare.

– För mig är det inte så stor skillnad. Jag tänker att jag har tid att lägga på olika saker, om det är på jobb eller på semester, då jag gör andra saker, är inte så stor skillnad för min del, säger han.

Ett nyckelord för Dan Hasson är förhållningssätt. Något som han lär ut som ett verktyg för bland annat stresshantering.

– Man kan inte alltid påverka hur livet blir, men en sak har man alltid kvar och det är hur man förhåller sig till det. Det varierar hur lätt det är för människor att göra det, kanske är det delvis genetiskt. Men det finns olika pedagogiska metoder för att arbeta med sitt förhållningssätt som kan läras ut av exempelvis en terapeut eller via böcker, säger han.

Vara beredd på att det går trögare

Hur många det är som faktiskt mår dåligt vid semesterskiftet är svårt att veta, då inte finns forskning att luta sig emot, menar Hasson. Men för dem som har vardagsreviderat – alltså ändrat alla sina rutiner och ”legat i hängmattan” i en hel månad – kan återstarten bli lite tuffare.

– Det får man vara beredd på, att hjärnan är lite trögare, det kan ta några dagar att veva igång den igen, säger Dan Hasson som tycker att man ska vara lite snäll mot sig själv.

Här finns det anledning att göra en plan för sig. Kombinationen av en seg hjärna och att ställas inför plötsliga krav på högt tempo och effektivitet är ett recept för stress.

– Det finns flera sätt att mjukstarta lite. Ett är att börja på en onsdag, så att det bara är två dagar innan man får helg. Man kanske inte ska planera in de mest pressande projekten de första dagarna och tänka att ”jag behöver inte topprestera direkt”, säger han.

Om man inte kan, eller vill, mjukstarta. Vad kan man då göra för att veva igång hjärnan snabbare?

– Om man vill kan man ju smygstarta lite innan semestern är slut och exempelvis kolla sin mejlkorg. Personligen tycker jag att det är skönt att ta två timmar då och då och rensa bort lite mejl så att jag inte har tusen att gå igenom när jag är tillbaka. För mig blir det lugnare, säger han.

Ett sista råd, som kanske mest handlar om det där förhållningssättet.

– Man kan också se det som en ynnest att man har ett jobb så att man kan gå på semester, säger Dan Hasson.