Karriär

7 saker som utmärker en populär ledare

Gott ledarskap handlar om att få medarbetarna att känna sig trygga. Hur det ska gå till beskriver ledarskapsexperten i sju punkter.

Publicerad

Medarbetarna måste kunna lita på sina ledare, särskild i tider av förändring. Det skriver ledarskapsexperten och affärsutvecklaren Glenn Llopis i Forbes Magazine.

- Medarbetare behöver känna sig uppskattade av sina ledare. Men många går till jobbet fyllda av oro för nya omorganisationer och uppsägningar, skriver han.

Glenn Llopis definierar gott ledarskap utifrån vad medarbetarna önskar sig av sina ledare. Uppfyller man dessa önskningar kan man förvänta sig medarbetare som blomstrar, skriver han.

  1. Tydlighet. Medarbetare vill att ledare ska tala om precis vad de förväntas göra. Båda parter slipper obehagliga överraskningar.
  2. Befogenheter. Medarbetare vill inte vara tvungna att be om lov hela tiden. De vill ha möjlighet att fatta egna beslut och lära av sina misstag.
  3. Sårbarhet. Ingen kan ha alla svar. Medarbetare respekterar ledare som inte låtsas som att de kan allt, utan är medvetna om sina tillkortakommanden och inser att även de själva har utvecklingspotential. Känsliga ledare visar förståelse, medkänsla och empati.
  4. Ärlighet. Det är förståeligt att ledare ibland vill dölja sanningen för att undvika onödigt kaos. Men medarbetare förväntar sig ledare som är ärliga och säger som det är, det ger trovärdighet.
  5. Ansvarsfullhet. Det är alltför vanligt med ledare som lämpar över sina problem på andra i stället för att lösa dem själva. Ledare som tar ansvar är de mest respekterade och beundrade. Ledare som håller sina medarbetar om ryggen kan förvänta sig samma välvilliga behandling.
  6. Respekt. Medarbetare vill ha ledare som respekterar och uppskattar deras insatser, både de individuella och det de gör i teamet. Ledare som följer sina planer, tar de risker som behövs och informerar om resultatet, oavsett om det blev succé eller fiasko, får välförtjänt respekt.
  7. Tillförlitlighet. Många ledare spelar en roll i stället för att visa sitt verkliga jag. Medarbetare vill ha ledare som är äkta, uppriktiga och konsekventa. Det är en bra grund för produktivitet.