PODCAST

Jupiter – vad ska vi göra vid den ogästvänliga gasjätten egentligen?

Intergalaktiskt. Solsystemets största planet heter Jupiter och är femma från solen. I april påbörjar rymdsonden Juice en åtta år lång resa dit, men vad vet vi om gasjätten egentligen?

I romersk mytologi var Jupiter gudarnas konung. Störst och starkast är Jupiter även bland planeterna i solsystemet. Som en av de planeter man kan se med blotta ögat från jorden har gasjätten varit känd sedan antiken.

När Galileo Galilei år 1610 konstruerat sin kikare och riktat den mot himlen upptäcktes 4 av de nu 92 bekräftade månar som rör sig i olika banor kring Jupiter. De galileiska månarna har varit av särskilt intresse för astronomer under en lång tid med tanke på det flytande vatten som tros gömma sig under stora isar, och snart ska Europas hittills största rymduppdrag ta sig dit.

Ny Tekniks rymdpodcast Intergalaktiskt tar sig an jätteplaneten Jupiter i det, passande nog, längsta avsnittet hittills. Det blir lite bakgrundsfakta om planeten, lite mytologi och framförallt fokus på den stora rymdsonden Juice.

Utöver Viktor Krylmark och Bill Burrau hör vi bland annat från två av de som varit med och lett arbetet kring ett av tio instrumentpaket som återfinns ombord på Juice. Två av tio instrumentpaket på den påkostade rymdsonden är nämligen ledda av svenska forskare vid Institutet för Rymdfysik.

Prenumerera och lyssna på Intergalaktiskt gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcast

Pocket Casts

Poddbean

Podcast Addict