PODCAST
Kometen kommer – varför forskas det på rymdstenarna?
Om några år ska en ny rymdsond ut i solsystemet för att möta upp en ännu okänd komet. Intergalaktiskt pratar rymdstenar för att ta reda på vad forskarna är på jakt efter.
Kometer är mindre himlakroppar som kretsar runt solen. De kan ses som frysta rester från när solsystemet bildades, och är således intressanta för att bredda mänsklighetens kunskap.
Gabriella Stenberg Wieser är forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna och även återkommande panelist i tv-programmet Fråga Lund. Nu gör hon sin debut i Intergalaktiskt för att prata om kometer, rymdsonden Rosetta och den kommande rymdsonden Comet Interceptor.
För Viktor Krylmark och Bill Burrau berättar hon om Rosettas besök vid kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko. Rosetta var en europeisk rymdsond som lämnade jorden i mars 2004.
Tio år senare nådde den kometen 67P som den sedan följde i två års tid. Under den tiden var det hektiska diskussioner mellan de olika forskningsgrupperna, vilka skulle prioriteras och vilken data skulle skickas tillbaka till jorden?
2029 ska nästa europeiska kometuppdrag ut i rymden, enligt den nuvarande tidsplanen. Comet Interceptor ska försöka möta upp en komet från Oorts kometmoln, en stor ansamling av kometer som antas finnas långt ut i solsystemet.