Svenska bolag ”imponerade naturligtvis på presidenten”

2018-03-07 07:11  
Möte mellan statsminister Stefan Löfven (S) och USA:s president Donald Trump i Vita huset i Washington, USA. Foto: Tomas Enqvist/svenska ambassaden USA via TT

Med president Donald Trumps ord om Sveriges "fantastiska näringsliv" klingande i öronen ger sig Stefan Löfven (S) i dag ut på en roadtrip i Maryland i USA.

Statsministern ska besöka Astra Zenecas dotterbolag Medimmune i Gaithersburg och Volvo Group Trucks i Hagerstown.

Vid gårdagens möte i Vita huset framhöll Löfven att svenska bolag direkt och indirekt bidrar till närmare en miljon jobb i USA.

– Det imponerade naturligtvis på presidenten, sade statsministern efteråt.

Läs mer: Svenska stålföretag tar Trumps tullförslag med ro

Trump å sin sida hyllade att Sverige, trots sin ringa storlek, är den åttonde största investeraren i USA.

Hårda diskussioner om tullavgifter

Mötet innehöll också en del mer hårda diskussioner eftersom Löfven var den förste EU-ledare som träffade Trump efter dennes utspel om chockhöjda tullavgifter på stål (25 procent) och aluminium (10 procent).

Läs mer: Volvo Cars vd oroas av amerikanska hotet om tullar

Trump verkade stå fast vid sitt beslut, trots att Löfven betonade att man inom EU sätter frihandel mycket högt.

Löfven får sällskap på bussresan av en delegation högt uppsatta blågula företagsledare, som också var med i Vita huset, samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Svensk stålindustri exporterar för 41 miljarder

Stålindustrin i Sverige sysselsätter drygt 15 000 personer, inklusive underleverantörer och kringliggande verksamhet cirka 45 000 personer, enligt siffror från Jernkontoret. Omkring 90 procent av den svenska stålindustrins produkter exporteras och en stor del av detta är nischat specialstål. Värdet av den svenska stålexporten beräknas till 41 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer