Volvo Cars vd oroas av amerikanska hotet om tullar

2018-03-06 11:04  

De senaste dagarnas hot från Vita huset om tullar på europeiska bilar har skakat om branschen som nu möts i Genève. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är avvaktande orolig.

Så sent som på måndagen sade president Donald Trump, under en kort pressträff med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, att ”europeiska bilar rinner in som vatten i USA”. Om det och hans övriga utspel de senaste dagarna är en förhandlingstaktik eller reellt hot mot Europas bilindustri är det få som vet.

– Jag vill vänta med att bli riktigt orolig tills det kommer ut något materiellt, men skulle det blir en reglerad situation där vi inte längre kan handla fritt med bilar så är det naturligtvis oerhört negativt. Om man verkligen tänker igenom det här så borde man inse att alla vinner på fri handel även i USA, säger Håkan Samuelsson till TT på tisdagsmorgonen och fortsätter:

– Ta vår fabrik i Charleston som exempel där vi investerar upp till en miljard dollar och där hälften av produktionen kommer att exporteras. Vi skapar 4.000 jobb i USA, slår han fast.

Läs mer: Varningen: Trumps tullar kan ge dyrare bilar

Trump slår mer eller mindre klart fast att de amerikanska biltillverkarna förlorar på dagens handelsregler. Håkan Samuelsson håller inte med.

– På en fri marknad är det kvalitet och kostnader som avgör. De som kommer att förlora på en reglering är kunderna som får sämre bilar eller betala mer.

Mer om: Donald Trump tull

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt