INDUSTRI

Irak stoppar svenska företag – ”Betyder ingenting för Ericsson”

Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet, säger Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri till irakisk tv. Tillståndet för telekomtillverkaren Ericsson dras samtidigt in.

Publicerad Uppdaterad

Uppgiften om att Ericsson stoppas i Irak tillbakavisades senare under fredagen.

– En dålig och destruktiv utveckling, säger Haider Ibrahim, ordförande i Svensk-irakiska handelskammaren, till TT.

Enligt Ibrahim handlar det inte om jättestora pengar för de multinationella svenska storföretagen som är verksamma i Irak, utan om ett symboliskt viktigt ställningstagande från Iraks regering.

– I det här sammanhanget ska man inte titta på storleken på det bilaterala handelsutbytet mellan Sverige och Irak, utan på det symboliska värdet av detta. Sverige tappar en marknad oavsett om den är stor eller liten, men det återspeglar en dålig och destruktiv utveckling i framtiden för Sverige.

Förutom Ericsson finns bland annat lastbilstillverkaren Scania, verkstadskoncernerna Atlas Copco och Sandvik samt lastbilsjätten AB Volvo och vitvarutillverkaren Electrolux i Irak, förklarar Ibrahim.

– Det är svårt att beräkna hur svenska företag kommer att drabbas av det här, men det kommer att bli negativ påverkan, säger han.

Haider Ibrahim tillägger att han bedömer att det finns en påtaglig risk att andra muslimska länder inspireras av Iraks beslut och gör samma sak.

– Det kan leda till att andra länder också känner sig “tvungna” att göra på samma sätt. Trycket kommer från 1,5 miljarder muslimer i hela världen. Känslorna är heta.

Irak meddelar också att man också drar in tillståndet för telekomtillverkaren Ericsson att verka i Irak, skriver nyhetskanalen al-Arabiya.

I ett mejl till TT skriver Ericsson att man undersöker informationen som framkommit och vad det kan få för potentiella konsekvenser för kunder och anställda i Irak.

"Säkerheten för våra medarbetare, partners och kunder är vår högsta prioritet", skriver Ericsson.

Enligt Ericsson har man ett 30-tal heltidsanställda i landet där man erbjuder teknisk support och underhåll till lokala mobiloperatörer.

"Som ett globalt företag som tillhandahåller kritisk infrastruktur på över 180 marknader, respekterar vi alla kulturer och religioner. Det är djupt problematiskt när yttrandefriheten övergår i konflikt mellan olika kulturer eller religioner", skriver bolaget vidare.

"Händelserna i Sverige, där den koranen bränns, är djupt respektlöst mot den religiösa övertygelse och de värderingar som högaktas av muslimer runt om i världen. Denna handling återspeglar inte respekt, som är en av Ericssons grundvärderingar."

”Kan få betydande konsekvenser”

Irak är en mycket, mycket liten marknad för Ericsson, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

– Den betyder ingenting för Ericsson. De har varit där bara för att några av de stora operatörerna har varit där. Men det är en så liten marknad, säger han.

Om det sprider sig kan det få allvarliga följder, säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker på statliga Exportkreditnämnden. Mellanöstern utgör nära två procent av den svenska exporten går dit.

– Det skulle få betydande konsekvenser för de företag som exporterar dit, säger Stefan Karlsson.

Enligt Veronica Nilsson, presskontakt Scania Group, är det för tidigt att dra slutsatser om vad Iraks besked innebär.

– Tittar man tillbaka var Irak en av våra största marknader. Så är det inte i dag. Nu har bolaget ingen egen verksamhet eller personal på plats, utan använder sig av en lokal irakisk samarbetspartner. Men vi följer utvecklingen noga, säger hon till TT.

Protest mot koranbränningar i Sverige

Irak uppmanar även Sveriges ambassadör att lämna landet, samtidigt som man kallar hem sin högsta diplomat i Sverige.

Demonstranter drabbar samman med polis utanför Sveriges ambassad i Bagdad timmarna efter att ambassaden stormades.
Demonstranter drabbar samman med polis utanför Sveriges ambassad i Bagdad timmarna efter att ambassaden stormades.

Sveriges ambassad i Bagdad stormades natten till torsdagen av hundratals personer som startade en brand. Stora delar av ambassadområdet har förstörts i branden, enligt uppgifter till TT. Demonstranterna eldade flaggor och viftade med koranen och bilder på den religiös ledaren Muqtada al-Sadr. Kravallpolis och vattenkanoner sattes in för att skingra demonstranterna. Ett tjugotal personer greps av irakisk polis, enligt AFP.

Beskeden från Irak kommer sedan två personer har genomfört en allmän sammankomst framför Iraks ambassad i Stockholm där de bland annat stampade på en koran.

Duon hade inför sammankomsten aviserat att de skulle bränna boken. Ingen på plats uppfattade att koranen brändes, men på bilder syns små brännmärken i kanten på boken.

Irak hotade inför den planerade koranbränningen att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om koranen brändes.