Volvos ödestimmar

2009-12-23 07:30  

Just nu sitter representanter för Ford Motor Company och Zhejiang Geely Holding Group i London i slutförhandlingar om Geelys förvärv av svenska Volvo Personagnar. Det uppger svenska och internationella nyhetsmedia idag.

Uppgörelsen väntas bli klar redan under onsdagen, även om alla detaljer då inte kommer att vara färdigförhandlade.

Det har tidigare sagts att Geely är angeläget om att ha affären klar före det kinesiska nyåret i februari.

Enligt Detroit News väntas ett officiellt besked i dag onsdag för att försäkra den kinesiska regeringen att förhandlingar går framåt.

Geely har redan ordnat finansieringen genom två kinesiska banker, enligt Detroit News.

Gyllenhammar och Olsson tar plats i nya Volvo PV?
Volvos förre vd Hans-Olov Olsson väntas få en framträdande roll i nya, kinesiska Volvo PV, uppger SVT Västnytt på tisdagskvällen.

Hans-Olov Olsson är drivande i förhandlingarna om att knoppa av Volvo från Ford, nu som rådgivare åt Geely på den brittiska investmentbanken Rotschild.

Med i dessa förhandlingar är också Pehr G Gyllenhammar, som även han kan komma att ta plats i styrelsen, enligt Västnytt.

Ford behöver pengarna
Affärsanalytiker talar om en köpeskilling på 2 miljarder dollar, motsvarande 15 miljarder kronor för Volvo PV.

Det är mindre än en tredjedel av vad Ford betalade när man köpte ut Volvo PV ur Volvokoncernen 1999. Då betalade Ford 50 miljarder kronor eller 6,45 miljarder dollar.

För Ford är det emellertid värdefulla pengar in för att betala av på det saftiga lån som Ford tog strax före finanskraschen.

Ford klarade sig utan det statliga räddningsstödet tack vare en gigantisk upplåning på 27 miljarder dollar på marknaden strax före kraschen.

Fordchefen Alan Mulally har sagt att han vill påskynda återbetalningen av lånet så att Ford kan gå skuldfritt in i nästa goda bilkonjunktur om två år då Ford räknar med att visa lönsamhet igen.

Det var i slutet av oktober i år som Ford Motor Company offentliggjorde att Geely var Fords förstahandsval som köpare till Volvo Personvagnar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt