Fordon

Volvo stärker ställningen i Kina

Volvos anläggning i Chengdu. Foto: Volvo Cars
Volvos anläggning i Chengdu. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars får godkänt att etablera tre fabriker i Kina och ska dessutom hjälpa ägaren Geely att utveckla premiumbilar för export.

Publicerad

Kinesiska myndigheter har nu godkänt att Volvo Cars startar biltillverkning i Daqing och Zhangjiakou, förutom fabriken i Chengdu. Anläggningen i Zhangjiakou ska leverera motorer till monteringsfabrikerna i Chengdu och Daqing.

I Chengdu kommer serieproduktion att inledas i slutet av året med motorer från den kinesiska motorfabriken. Fabriken i Daqing ska vara i full drift 2014.

Anläggningarna i Daqing och Zhangjiakou ska drivas som samriskföretag där Volvo Cars äger 30 procent och bolag inom Geelygruppen äger resten. Chengduanläggningen drivs inom ramen för en utvidgning av den redan existerande tillverkningslicens som innehas av ett bolag inom Geelygruppen, meddelar Volvo Cars..

Volvo Cars ska dessutom hjälpa Geely att utveckla bilar som ska börja säljas från 2015, meddelade Geely på en presskonferens i Hongkong i onsdags. Geely siktar mot att bli Kinas största bilexportör. Volvo öppnade tidigare i år ett forsknings- och utvecklingscentrum tillsammans med Geely i Göteborg.