Volvo stämmer Scania för patentintrång

2018-11-16 09:51  
Claes Nilsson Vd Volvo Lastbilar till höger. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT, Thomas Johansson / TT & Anders Wiklund / TT

Volvo Lastvagnar hävdar att konkurrentens eco-roll-funktion inkräktar på ett patent. Det kan handla om hundratusentals Scania-lastbilar som levererats med funktionen.

I fem år har Scania gjort intrång på patentet. Det hävdar Volvo Lastvagnar i en stämningsansökan som lämnades in till Patent och marknadsdomstolen förra veckan, rapporterar Realtid.

Tvisten gäller en teknik som kallas eco-roll och används i automatiserade manuella stegväxellådor. Det är en funktion för att spara bränsle i nerförsbacke. När chauffören släpper på gasen ska lastbilen automatiskt avgöra om det lämpligast att motorbromsa eller rulla ned för backen i friläge.

Läs mer: Trots avgasproblem levererar Volvo – men aktien svajar

Scania lanserade tekniken som ett tillval hösten 2013 och började sälja lastbilar med funktionen inbyggd i början av året därpå. Enligt Breakit har Scania sedan dess sålt över 350 000 lastbilar, varav ungefär hälften har eco-roll-funktionen ombord.

Volvo hävdar att den lösningen inkräktar på ett patent som beviljades 2002 där lastbilstillverkaren beskriver en funktion för att automatiskt lägga i friläge.

– Vi investerar mycket pengar och tid i utvecklingen av våra produkter och tjänster. Om vi misstänker att någon använder våra patenterade tillgångar tar vi det på stort allvar, säger Claes Eliasson som är presstalesperson på AB Volvo till Breakit.

Läs mer: Volvo och Scania rullar ut gaslastbilar – miljövinster väntar men få tankstationer

Volvo vill nu att domstolen dömer ut ett vite på tio miljoner kronor och tvingar Scania att betala en skälig ersättning för det påstådda patentintrånget. Någon summa framgår dock inte av stämningsansökan.

Scania har inte velat kommentera tvisten, men i stämningsansökan skriver Volvo Lastvagnar att de redan 2016 ska ha kontaktat Scania för att påpeka det påstådda patentintrånget. Scania ska då ha svarat att de inte anser sig ha gjort något intrång.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt