Volvo Cars försäljning går ner – skyller på fordonsskatten

2020-02-05 12:12  
En Volvo XC60 T8. Foto: TT

Volvo Cars sålde 9,7 procent färre bilar under januari jämfört med samma månad förra året. I Sverige backade försäljningen med hela 31,9 procent, vilket biltillverkaren skyller på det nya systemet för fordonsskatt.

Nedgången i försäljningen, som landade på 45 752 bilar under månaden, beror också på lägre säljsiffror i Kina, enligt biltillverkarens pressmeddelande.

Trots januariresultatet räknar Volvo Cars fortsatt med en total ökning för helåret 2020.

Bolagets suv-modeller står för 67,9 procent av den totala försäljningen under månaden, med XC60 som flaggskepp, följd av XC40 och XC90.

Fortsatt intresse för laddbara bilar

Intresset för laddbara bilar fortsätter att öka och försäljningen steg med 63,3 procent jämfört med januari förra året. De utgör 13,4 procent av alla Volvobilar som såldes under månaden, jämfört med 7,5 procent i januari förra året.

Läs mer: Bästa siffran på tolv år för Volvo i USA

Volvo Cars mål är att 20 procent av alla bilar som säljs under 2020 ska vara plug-in-hybrider, enligt pressmeddelandet.

Januariförsäljningen i USA steg med 5,2 procent medan den backade 16,2 procent i Kina. I Europa minskade försäljningen med 12,9 procent.

Mer om: Volvo Cars Skatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt