FORDON

Volvo-bolag lägger ner bussproduktion i USA – stänger fabrik

Lastbilskoncernen AB Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Lastbilskoncernen AB Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild.

AB Volvos dotterbolag Nova Bus upphör med all bussproduktion i USA vilket också innebär en stängning av fabriken i Plattsburgh senast 2025.

"Det strategiska beslutet att upphöra med bussproduktionen i USA senast 2025 togs efter att ha utvärderat lönsamheten, som varit negativ genom åren", säger Anna Westerberg, styrelseordförande för Nova Bus i ett pressmeddelande.

I stället ska verksamheten fokusera på Kanada och de kanadensiska produktionsanläggningarna. Beslutet innebär en avsättning för omstruktureringskostnader på 1,3 miljarder kronor för Volvokoncernen.

"Även om detta strategiska beslut varit svårt att fatta, kommer vi genom att ändra vår affärsmodell med fokus på Kanada förbättra lönsamheten och säkra vår långsiktiga konkurrenskraft", säger Ralph Acs, vd för Nova Bus i pressmeddelandet.

Nova Bus som grundades 1979 meddelade för drygt en månad sedan att man fått en jätteorder för just den kanadensiska marknaden med produktion av drygt 1 200 elbussar till provinsen Quebec med leverans mellan 2025–2027.