Fordon

Volkswagens tänkta flaggskepp överraskar med sitt pris

Projekt Trinity ska ge en unik elbil med hög autonomi, längre räckvidd och snabbare laddning. Nu har VW:s vd avslöjat det tänkta priset – och det blir lågt. 

Publicerad

Volkswagen har rullat ut flera av de elbilar som ska fånga den breda massan, och på koncernnivå är det Porsche och Audi som tar hand om kunderna med lite djupare fickor. Men tyskarna nöjer sig inte där. De vill sätta ner foten med något mer visionärt.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om ryktet kring Landjet, den gemensamma plattform som VW, Audi och Porsche skulle använda för att bygga modeller som kan utmana Tesla Model S. Nu har Volkswagens vd istället avslöjat nya detaljer om Project Trinity. Det rapporterar Motor1.

Enligt Ralf Brandstätter är det ett högeffektivt koncept, och de tre saker som namnet avser handlar om teknikkliv: ny arkitektur med autonomi på nivå 3, men förberedd för nivå 4 – samt en längre räckvidd och snabbare laddning. Till detta kommer vad som sägs vara radikalt nya tillverkningsprocessser.

Trinity strax över 4 meter

Enligt Brandstätter ska den strömlinjeformade bilen bli strax över fyra meter lång, att jämföra med Teslas lilla Model 3 som ligger på nära 4,7 meter. Det mest otippade är dock att det tänkta priset för Trinity på 35 000 euro – motsvarande 354 000 kr, som vd:n angav för den tyska tidningen Welt am Sontag.

Den utlovade nya produktionstekniken sägs innebära stora investeringar vid VW-fabriken i Wolfsburg. Nu installeras en tillverkningslina med en hög grad av automation, som ska kunna spotta ut en bil på tio timmar – vilken är hälften av tiden det tar att montera en konventionell bil i dag.

Samtidigt arbetar Audi med sitt Project Artemis, med en hög grad av automation. Förhoppningen är att flaggskeppsmodellen ska kunna finnas på marknaden till 2024. Audis projekt kommer inte att bygga på samma plattform som Project Trinity, men de kommer däremot att dela på en hel del teknik.