Ryktet: VW:s toppmärken får Tesla-jägare med delad plattform

2020-11-20 09:45  
Det ryktas om att Volkswagen-koncernen arbetar på en "Tesla-dödare". Foto: Audi, Tony Wellington, Bentley

Nu skriver tysk media om VW-koncernens projekt Landjet. Utifrån grundfordonet ska Porsche, Audi och Bentley bygga elbilar med en prestanda som slår Tesla. Modellerna kan stå färdiga redan 2024.

I segmentet massproducerade elbilar har Tesla dominerat den prestigemässigt viktiga grenen acceleration. En Model S Performance gör 0-100 km/h på 2,5 sekunder och bolaget har kunnat behålla avståndet till konkurrenterna genom att kontinuerligt höja ribban.

De tyska premiumtillverkarna har varit vana vid att dominera, men bolagen befinner sig ännu i utrullningen av sina batteridrivna instegsmodeller – och det har visat sig vara svårt att skapa en balanserad elbil som samtidigt kan slå Teslas prestanda. Inte minst efter att Elon Musk nyligen presenterade sin Plaid-version av Model S där tiden 0-100 km/h har vässats till under 2,1 sekunder.

Nu ryktas det dock att Volkswagen-koncernen arbetar på en "Tesla-dödare" i lyxsegmentet. Det är tyska Handelsblatt som hävdar att de från personer inom VW har fått kännedom om Landjet. Projektet utgör grunden för eldrivna flaggskeppsmodeller från koncernens tre prestigemärken.

Läs mer: Fords u-sväng: Kan tillverka egna battericeller

På Landjetplattformen ska Porsche, Audi och Bentley skapa egna versioner av den batteridrivna värstingen, och de förväntas som tidigast se dagens ljus 2024. Det är Audi och deras Artemis-team som ska stå för utvecklingen av plattformen, men enligt Handelsblatt är Audis fabriker för små för tillverkningen. Därför kommer Landjet att produceras av VW:s Hannover-fabrik.

Tidningen hävdar vidare i att bilen kan få tre sätesrader med sju säten samt teknik för autonom körning på hög nivå. Men trots de generösa utrymmena har koncernen uttalat att Landjet ska vara en "Tesla-jägare" – detta med en placering ovanför Audi A8 i modellpyramiden.

John Edgren

Mer om: Volkswagen Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt