Volkswagen tror inte på vätgas: ”Fysiken bakom är oförnuftig”

2021-03-12 14:57  

Framtidsteknik enligt Toyota och Hyundai – ofördelaktigt enligt andra. Vätgas vara eller icke vara i personbilar delar branschen.

När Toyota tidigare i år lanserade sin nya generation av vätgasbilen Mirai menade tillverkaren att det var ett första riktigt kliv på vägen mot att göra tekniken mer allmängiltig. Detta som ett viktigt ben för framtidens vätgassamhälle, där Toyota storsatsar och bland annat nu bygger en egen protoypstad.

Thiebalt Paquet, chef för tillverkarens nya vätgasenhet i Europa, sade till Ny Teknik i vintras att teknikens flexibilitet är en stor fördel, och även om det fortfarande behövs finslipning – så börjar den bli konkurrenskraftig.

– Vårt långsiktiga mål är att göra bränslecellsbilar lika konkurrenskraftiga som våra elhybrider. För kunder kommer det att vara ett ekonomiskt alternativ – särskilt i jämförelse med en batterielektrisk bil, sade han då.

VW och Stellantis avvisar bränsleceller i personbilar

Men alla är inte lika övertygade om vätgas och bränsleceller som en del av framtiden för bilar. Financial Times rapporterar om hur flera tillverkare snarare vill undvika tekniken.

– Vi kommer inte att se vätgas användas i bilar, inte ens inom tio år. Detta eftersom fysiken bakom det hela är oförnuftig. Du kan inte skala upp och ner bränsleceller på samma sätt som en förbränningsmotor. Så du behöver ytterligare ett 10 kW-batteri och en elmotor för att köra bränslecellen, säger Herbert Diess, chef för Volkswagen i en kommentar till tidningen.

Läs mer: Googlegrundarens zeppelinare får den största bränslecellen i luften

Och den tyska företagschefen är inte ensam. Även den nybildade jätten Stellantis tittar snett på tekniken och menar att det mer är en panikåtgärd att satsa på bränsleceller. I varje fall när det kommer till personbilar. Till Financial Times antyder Carlos Tavares, vd för Stellantis Group, att de som förordar vätgasdrivna bilar är de som själva har halkat efter när det kommer till batterier och elbilar.

Renault: 30 procent vätgasdrivna

Att både VW och Stellantis, Europas två största koncerner som tillsammans har över 45 procent av försäljningen, inte alls tror på tekniken är ett stark signal. Men det finns de som ställer sig mer positiva.

Franska Renault är en av dem, och Financial Times skriver att tillverkaren ser stora möjligheter för vätgasdrift när det kommer till kommersiella fordon. Fransmännen har satt som mål att de ska ha 30 procent av marknaden för vätgasdrivna lätta transportfordon.

Renaults chef för alternativa bränslen, Philippe Prevel, säger till tidningen att han ser att de transportfordon som måste köras mer än 30 mil kommer att behöva titta på vätgas. Detta eftersom mervikten som den långa laddtid som batterier skulle medföra är för stor för att vara ett vettigt alternativ för långtradare.

Det här är en intressant kontrast mot VW, som äger både Scania och Man, vars chef inte ser vinsten ens för lastbilar. Scania har även gått ut och sagt att de satsar stort på eldrift – samt att vätgas endast blir en smal nischprodukt för lastbilar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt