Nu börjar bygget av vätgasstaden Woven city

2021-02-28 08:30  
Nu börjar bygget av Woven city. Foto: Toyota

En teststad som med teknik ska bidra till ett förbättrat samhälle. Nu har Toyota påbörjat bygget av sin prototypstad som ska drivas av vätgas. 

Vid foten av berget Fuji togs under tisdagen ett första viktigt spadtag för bygget av vätgasstaden Woven City, projektet som officiellt introducerades på teknikmässan CES i fjol.

– En unik möjlighet att utveckla framtidens teknik, sade Toyotachefen Akio Toyoda, när det hela presenterades.

Drygt ett år har gått och nu har alltså vision och planering skridit till handling. Staden, som ska husera runt 2 000 personer när den är fullt utbyggt, ligger i utkanten av Toyotas tidigare Higashi-Fuji-fabrik, och danske arkitekten Bjarke Ingels är den som har ritat det hela.

Att Toyota gav sig in i stadsbyggnadsbranschen var lite förvånande, men tillverkaren säger att målet med hela projektet är att förbereda en ny tid där alla olika former av ekosystem som vardagslivet består av kommer att vara sammankopplade med data.

Läs mer: Elektrolysörer blir nyckeln i LKAB:s omställning

En del av det hela är att den japanska tillverkaren inom projektet kommer att testa olika former av mobilitetslösningar. Toyota miljardsatsar på forskning av tekniken kring självkörande bilar.

I den vävda staden så kommer samhället att vara sammanlänkat med tre olika typer av gator. Vissa helt avsedda för autonoma fordon, andra för fotgängare med personliga mobiltetsfordon och vissa blir rena gågator. Därtill ska det finnas underjordiska tunnlar för godstransporter.

Även om staden är planerad för 2 000 personer, så kommer antalet medborgare initialt att ligga på 360 personer, då främst äldre samt familjer med småbarn.

Staden ska till stor del vara byggd i trä och ha solceller på taken. Därtill ska energibehovet ombesörjas av vätgasdrivna bränsleceller.

Invånarna får tillgång till den senaste tekniken, som assistansrobotar, och hemmen ska även vara utrustade med sensorer kopplade till ai-baserade system. Systemen ska klara hjälpa de boende att upprätthålla en god hälsa och underlätta vardagslivet, enligt Toyota.

Toyota har hela tiden sagt att de välkomnar nya partners och företag som vill bidra till utvecklingen. En tanke är att låta forskare från hela världen få flytta in i staden och arbeta med sina egna projekt.

Felix Björklund

Mer om: Toyota Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt