Fordon

Undersökning: Bilister kluvna kring förarassistenternas intåg

I en ny webbenkät som försäkringsbolaget If låtit genomföra framgår det att bilister är väldigt splittrade i frågan kring förarassistenter. Foto: Imagine China/REX

Bilarna får allt fler assistenter, men opinionen är splittrad kring hur hjälpsystem påverkar körförmågan. Det framgår i en ny studie.

Publicerad

I början av årtusendet kunde bilister på sin höjd räkna med att ha en farthållarassistent i sin bil. Men utveckling, och lagstiftning, har gått i rasande takt – och numera har de avancerade hjälpsystemen letat sig in även i de mest budgetbetonade bilarna. Assistenter hjälper till med allt från att hålla farten och köra in i parkeringsfickor – till att automatiskt ta över broms och styrning i nödlägen.

Och prognosen är att de bara kommer att bli fler och mer avancerande.

Men hur påverkar det vår körförmåga? I en ny webbenkät som försäkringsbolaget If låtit genomföra framgår det att bilister är väldigt splittrade. 17 procent anser att extrahjälpen gjort dem mindre uppmärksamma, medan 14 procent upplever det omvända och säger att tekniken har gjort dem mer alerta på vad som händer.

Webbenkäten har genomförts bland cirka 3 500 personer i Sverige över 18 år, varav drygt 2 900 var bilförare. Resultatet från undersökningen är alltså inte representativt för svenska bilförare i stort.

Dock finns det en risk med tekniken: Vad händer om den slutar fungera?

– I takt med att vi blir mer beroende av systemen blir vi också mer sårbara för teknikstrul. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi väl exempelvis ha en hel generation av bilförare som är vana vid att köra med hjälp av autobroms. Vad händer om det systemet slutar fungera, eller om man behöver köra en äldre bil som inte har den funktionen, säger Johan Granholm, motorexpert på If, i ett uttalande.

Majoriteten av respondenterna i undersökningen menade dock att tekniken inte har någon påverkan alls. Men samtidigt finns det statistik som visar att systemen räddar upp många situationer och EU har klubbat igenom krav på autobromssystem i nya bilar från och med 2020.

Enligt forskning som Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) låtit genomföra så står den mänskliga faktorn bakom 90 procent av alla skador i trafiken. Något som enligt If innebär att merparten av förarna som svarade i undersökningen inte tänker på vilket stöd de faktiskt har – med risken för att inte inse sina begränsningar.

– Den nya tekniken kommer rädda många liv – bara en sådan sak som autobroms har stor påverkan, säger Johan Granholm.