Fordon

Tre saker som hände när Global Eye visades upp

På fredagen presenterade Saab sitt flygburna övervakningssystem Global Eye för pressen. Foto: Jörgen Appelgren
På fredagen presenterade Saab sitt flygburna övervakningssystem Global Eye för pressen. Foto: Jörgen Appelgren

På fredagen presenterade Saab sitt flygburna övervakningssystem Global Eye för pressen. Här är tre saker som hände under visningen.

Publicerad

1. Det började med att det dryga trettiotalet journalister som lockats till Saab i Linköping för att få se det flygburna övervakningssystemet Global Eye fick lyssna på en intro om Linköping och Saab, dess historia och innovationer. Väntan blev lång.

2. Efter drygt en och en halv timme var det dags för själva huvudattraktionen. Global Eye uppenbarade sig inför publik till maffig musik som påminde om något hämtat från en rejält påkostad äventyrsfilm, upplyst av blinkande ljus i neonfärger.

3. Saab har varit flitiga med att marknadsföra Global Eye. Företaget har sagt att spaningssystem är unikt, först i världen med kombinationen att kunna upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt, från en och samma plattform.

Nu när vi väl fick se Global Eye med egna ögon dök det förstås upp många följdfrågor, om vad som händer närmast och möjliga kommande affärer, men där gick journalisterna bet. Saab kunde dock berätta att de ser en stor potentiell marknad, i Asien, Latinamerika och Europa. Det handlar då inte bara om militärt bruk, utan också om att använda Globala Eye för att stoppa knarkhandel, pirater och terrorister.

Det allra första färdiga Global Eye-planet är färdigt för test, men några närmare hållpunkter för projektet ville bolaget inte ge.