Fordon

Trasiga ventiler sätter stopp för Boeings rymdkapsel Starliner

Boeing Starliner monterad på en Atlas V-raket inför den avbrutna testuppskjutningen sommaren 2021. Foto: NASA
Boeing Starliner monterad på en Atlas V-raket inför den avbrutna testuppskjutningen sommaren 2021. Foto: NASA

Nästa testflygning av rymdkapseln Starliner skjuts upp till 2022. Nu väntar en grundlig undersökning av vad som gått snett.

Publicerad

Motgångarna hopar sig för Boeings rymdkapsel. I somras skulle CST-100 Starliner gjort en obemannad testfärd till den internationella rymdstationen, ISS, men färden avblåstes bara några timmar innan start. 

Det visade sig ha uppstått problem med korrosion på flera ventiler i rymdkapselns bränslesystem. Men exakt hur det har kunnat inträffa är ännu oklart, skriver New York Times

– Vi hade inga indikationer på att det skulle bli problem med de här ventilerna, sa John Vollmer som leder Boeings arbete med bemannade rymdfärder under en pressträff på tisdagen.

En teori är fuktansamlingar i närheten av ventilernas skyddshöljen. Nu meddelar Boeing att de ska genomföra en grundlig undersökning tillsammans med Nasa. Bland annat ska ventiler skickas till Nasas forskningsanläggning i Huntsville för vidare analyser. 

Starliners första testflygning i december 2019 misslyckades också. På grund av problem i mjukvaran lyckades kapseln den gången inte ta sig fram till ISS. Under tiden har konkurrenterna på Spacex lyckats få sin Crew Dragon godkänd och har nu genomfört flera personaltransporter.  

Den senaste prognosen från Boeing är att en ny testfärd med Starliner troligen kan genomföras först i mitten av 2022.