Vad har hänt?
I ett experiment som utförts vid universitetet i Bremen har ett forskarlag lyckats skapa vad de refererar till som en av de kallaste platserna i universum. Under några sekunder uppmättes en temperatur som låg på 38 picokelvin, 38 biljondelar av en grad över den absoluta nollpunkten. Det är ett nytt köldrekord på jorden.
Hur gick det till?
Forskarna stoppade in ett moln av rubidiumatomer i en vakuumkammare och höll det på plats med hjälp av ett magnetfält, skriver New Atlas. De kylde sedan ner atomerna tills de bildade ett Bose-Einstein-kondensat, ett slags kvantgas.
Redan där och då låg temperaturen ett par miljarddels grader över den absoluta nollpunkten. Men för att nå ännu lägre temperatur använde forskarlaget falltornet i Bremen. Det är en 146 meter hög anläggning där det finns en kammare i vilken det går att åstadkomma ett fritt fall i tyngdlöshet på över 100 meter.
Forskarna tog molnet med nedkylda rubidiumatomer och lät det falla, samtidigt som magnetfältet slogs av och på upprepade gånger. Det får gasen att ömsom expandera, ömsom dra ihop sig. I slutänden leder det till att molekylerna rör sig allt mer långsamt och att temperaturen faller.
I falltornet kan den låga temperaturen bara upprätthållas i ett par sekunder, men forskarna menar att de i teorin kan hålla samma temperatur i runt 17 sekunder under rätt omständigheter.
Varför är det viktigt?
Syftet med experimentet var förstås inte bara att slå ett temperaturrekord. Att kunna iaktta hur atomer beter sig i mycket låga temperaturer är viktigt inom forskning i kvantmekanik, skriver Popular Mechanics.
I just det här fallet ville forskarlaget ursprungligen kunna observera atomers vågegenskaper. De har publicerat sina resultat i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.