FORDON

Trafikverket: Slitna däck kan ha orsakat kaoset

Köer av bilar och lastbilar på E4 norrgående utanför Jönköping på onsdagen.

Lastbilar med slitna däck kan ha orsakat kökaoset på E4 – då många bilister tvingades övernatta i sina bilar i snöovädret. Trafikverket efterlyser nu en diskussion om hur problemet ska lösas.

Publicerad Uppdaterad

Som längst var kön på E4 norr om Jönköping 25 kilometer lång, och många bilister tvingades övernatta i sina bilar under natten till onsdagen. Långa köer har också uppstått på flera håll i Västra Götaland – många gånger orsakade av lastbilar som fastnat i backar när det blivit för halt, eller blockerat vägar efter olyckor.

– Vi har försökt påtala i flera år att det finns risker, inte minst sett till hur geografin ser ut i Sverige, att det här kommer att inträffa, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

"Blanka däck"

Sedan reglerna skärptes 2019 ska alla lastbilar ha vinterdäck på samtliga hjulaxlar, men enligt Bengt Olsson är det "lite blandat" vad gäller hur reglerna faktiskt efterlevs. Slitna däck på många lastbilar kan ha orsakat kökaoset på E4.

– Det är den information vi fått hittills från polisen och bärgarna ute på E4, att det är blanka däck, säger Bengt Olsson.

Hur utbrett problemet är vet han dock inte.

– Men det räcker med att några har det och råkar ut för olyckor, så kommer inte de andra trafikanterna förbi. Det behövs inte mycket för att det ska inträffa, säger han.

Svårlöst problem

SMHI hade under tisdagen utfärdat orangea vädervarningar i flera områden, och polis och räddningstjänst avrådde privatpersoner från att ge sig ut på vägarna. Bengt Olsson säger att Trafikverket lyft frågan om att även åkerier borde avstå från att köra under sådana förhållanden.

– I Stockholm finns en sådan lösning på riksväg 73, Nynäsvägen. Blir det riktigt eländigt väder så kan man prata ihop sig med polisen och så får långtradarna ställa sig åt sidan tills det lugnat sig, säger han och tillägger:

– Samtidigt är åkerierna under jättehårt tryck från sina kunder att komma med sina leveranser. Så det är inte en enkelt löst fråga.